Burgemeester van het 8.000 inwoners tellende district Yurtbaşı in de oostelijke provincie Elazığ, Yasin Yılmaz probeerde zijn aankoop van een officiële auto voor 600.000 Turkse lira te rechtvaardigen door de in eigen land geproduceerde auto Şahin te kleineren, meldde het dagblad Sözcü op 27 augustus.

De gemeente verkocht Yılmaz’ vorige dienstauto (Audi uit 2010) voor 200.000 lira (20.263 Euro) en kocht in plaats daarvan een in 2016 gemaakte Audi voor 600.000 lira (60.790 Euro).

In reactie op de kritiek zei Yılmaz, van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), dat deze aankoop in feite geld had bespaard, aangezien zijn oudere dienstauto elk jaar 20.000-30.000 lira’s aan onderhoud kostte.

“Ik had gemakkelijk een gloednieuwe auto kunnen kopen voor 1,5 miljoen lira. We hebben geld, de inkomsten van de gemeente zijn 33 miljoen lira en we hebben 10 miljoen in de kluis,” zei Yılmaz.

“Maar waarom zouden we de staat verlies berokkenen, we kochten in plaats daarvan een tweedehands auto met 66.000 kilometer erop.”

In reactie op de eerdere oproep van president Recep Tayyip Erdoğan om te bezuinigen, beweerde de districtsburgemeester dat de nieuw aangeschafte auto geen luxe auto was. Hij zei dat zijn aankoop van de Audi uit 2016 in feite een bezuinigingsmaatregel was.

“We hebben de waarschuwing van onze voorzitter opgevolgd en [de Audi] gekocht. Moesten we dan een Şahin kopen?”

De districtsburgemeester schepte ook op over het feit dat hij de afgelopen vier maanden geen auto had gehuurd nadat de gemeente zijn oude officiële auto had verkocht, en zei dat hij had rondgereden in de auto’s van zijn vrienden.

Mehmet Kangal, voorzitter van de Partij voor Democratie en Vooruitgang (DEVA) Elazığ, protesteerde tegen de aankoop van het luxueuze voertuig en zei dat Yılmaz het publiek in feite beschimpt had met de aankoop, gezien de financiële crisis waarin het publiek verkeert.

Bron: Hürriyet