Foto: minderjarige vluchtelingen bij de Grensovergang tussen Pazarkule, Turkije en Kastanies, Griekenland. Edirne, 7 maart 2020.

Op maandag maakte de Duitse overheid in een verklaring bekend dat de EU bereid is om tot 1.500 minderjarige vluchtelingen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen.

“Op dit moment wordt er op Europees niveau onderhandeld over een humanitaire oplossing. We gaan een coalitie van bereidwillige landen oprichten om de kinderen op te vangen”, klinkt het.

Berlijn zou bereid zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen. “We willen Griekenland bijstaan in de humanitaire crisis. We willen 1.000 tot 1.500 kinderen weghalen van de Griekse eilanden”, werd na 7 uur onderhandelen tussen de leiders van de coalitie van linkse en rechtse partijen bekend gemaakt.

De bezorgdheid over het lot van de minderjarigen groeit. Het gaat vaak om kinderen die dringende medische zorg nodig hebben of niet begeleid zijn door een volwassene. De roep dat andere Europese landen ook een aantal minderjarigen zouden opvangen klinkt ook steeds duidelijker, nu Griekenland onder steeds meer druk komt te staan doordat Turkije migranten niet langer verhindert om naar Europa te gaan.

Vorige week hebben migranten verschillende keren geprobeerd de Turks-Griekse grensovergangen te bestormen. Daarop reageerde de Griekse politie met traangas en het waterkanon. Op 9 maart was de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Brussel om onder andere de humanitaire crisis te bespreken.

Vluchtelingenstroom

Op 18 maart 2016 sloten Turkije en de EU een akkoord dat ervoor moest zorgen dat de vluchtelingenstroom richting Europa werd tegengehouden. Een belangrijke route voor migranten richting Europa loopt via Turkije, vooral sinds de start van de Syrische burgeroorlog 9 jaar geleden. Het akkoord zorgde voor een afname met 99% van het aantal irreguliere migranten en redde de levens van mensen die anders via zee de gevaarlijke tocht naar Europa zouden ondernemen.

Akkoord

Ankara klaagt geregeld aan dat Europa haar beloften uit het akkoord niet nakomt. Daarom kondigde de Turkse overheid meer dan een week geleden aan dat die migranten richting Europa niet langer kan tegenhouden. Sindsdien hebben zich al duizenden migranten en asielzoekers verzameld aan de grensovergangen naar Bulgarije en Griekenland in Edirne, in de hoop Europa binnen te geraken. Sinds de beslissing die Turkije nam, is de nieuwe vluchtelingenstroom het belangrijkste discussiepunt tussen Turkije en Europa. Turkije vangt namelijk al 4 miljoen vluchtelingen op.

De Grieken reageren fel op de nieuwe vluchtelingenstroom. Verschillende migranten zijn gedood. Anderen werden geslagen, met traangas bestookt of op een andere manier mishandeld.

De Turkse beslissing nadat 34 Turkse soldaten omkwamen bij een aanval door het regime van Bashar al-Assad. Dat gebeurde in de Noordwest-Syrische provincie Idlib.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)