Foto Turks president Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft eerder deze week een zeer uitgebreid hervormingsplan gepresenteerd. Hiermee wil hij de democratie en de mensenrechten in Turkije verbeteren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eergisteren een plan uit de doeken gedaan om de mensenrechten in zijn land te verbeteren.

Concrete voorstellen volgen nog, het Actieplan bestaat vooralsnog uit negen uitgangspunten.

Volgens de president kijkt de regering naar de manier waarop wordt omgegaan met misdrijven die te maken hebben met de pers en het internet.

“Verbetering van de vrijheid van meningsuiting, van organisatie en van godsdienst zijn de doelen waar we tot nu het hardst aan hebben gewerkt.”

Zo zou hij onder meer de vrijheid van meningsuiting willen versterken. De oppositie reageert alvast aarzelend op de aankondiging.

“We willen in eerste instantie de rechtsstaat versterken”, zo zei Erdogan tijdens een toespraak in Ankara.

Hij voegde eraan toe dat er tegen 2023, de 100ste verjaardag van de Turkse republiek en het jaar van de volgende verkiezingen, 393 maatregelen komen.

“Niemand zou van zijn vrijheid beroofd moeten worden vanwege een mening”, aldus de president.

Erdogan wil justitie ook “efficiënter” maken om de “oneindige” processen een halt toe te roepen.

De aankondigingen van de president komen enkele weken voor de top in Brussel (25 maart), waar de Europese leiders een stappenplan moeten uitwerken over de toekomst van de relaties met Turkije.

Relaties Ankara en EU

Sinds 2016 zijn de relaties tussen Ankara en de westerse landen bekoeld.

De oppositie reageert alvast niet enthousiast op de uitlatingen: “Erdogan heeft zonet een lijstje gegeven van de zaken die door zijn partij AKP achteruit gegaan zijn in Turkije. Men zou denken dat het om bekentenissen gaat”, zo tweette Onursal Adigüzel, volksvertegenwoordiger van de grootste oppositiepartij CHP.

Mustafa Yeneroğlu, van DEVA, een andere oppositiepartij in Turkije, verwoordde het zo: “Vrienden journalisten, binnen drie uur zal u geen autocensuur meer moeten toepassen. De regering zal u vrijheid van meningsuiting toekennen.”

Bron: Turkse media