AKP-lid Hamdullah Arvas (links) en Zeynep Şenpınar (rechts)

Hamdullah Arvas, gemeenteraadslid voor de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in de gemeente Istanboel, legitimeerde de moord op een vrouw door haar vriend.

Volgens hem is dit een verhaal over een vrouw die meer vrijheid wilde, en daarom een buitenechtelijke relatie aanging, wat wel moest eindigen met haar dood.

Het slachtoffer was Zeynep Şenpınar, 25 jaar. Op 24 mei werd ze op brutale wijze vermoord door de bokser Ahmet Kemaloğlu. De moord vond plaats in de Egeïsche provincie Muğla, in een appartement dat Kemaloğlu met Şenpınar deelde.

Nog dezelfde dag werd Kemaloğlu opgepakt. Hij had zijn vriendin met een keukenmes in de borst gestoken. Na de gebeurtenissen reageerde Arvas op Twitter.

“De laatste jaren is er op sociale media steeds meer aandacht voor de dood van vrouwen, vooral als de doodsoorzaak lijkt op die van #zeynepsenpinar. In al deze gevallen gaat het om een vrijgevochten vrouw die een buitenechtelijke relatie heeft. Zo’n verhaal moet wel eindigen in de dood van de vrouw. Is dit toeval, of proberen mensen doelbewust de publieke opinie te beïnvloeden?.”

Het AKP-gemeenteraadslid kreeg veel kritiek op zijn tweet. Organisaties voor vrouwenrechten beschuldigen hem ervan dat hij geweld tegen vrouwen goedpraat.

“Niemand heeft zich te moeien met hoe vrouwen leven. In dit land worden honderden vrouwen zoals #ZeynepSenpınar vermoord. Politici die dergelijke uitspraken doen, steunen dit geweld”, aldus Kadın Meclisleri, een raadgevende organisatie voor vrouwen.

“Iedereen die de levensstijl van vrouwen veroordeeld, geeft mannen moed. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de dood van Zeynep”, schrijft Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Wij willen moorden op vrouwen stoppen).

Nog op 24 mei sprak Ali Babacan, voorzitter van de pas opgerichte Partij voor Democratie en Vooruitgang (DEVA), op Twitter zijn verdriet uit over de dood van Şenpınar. Babacan is voormalig lid van de AKP. Hij is het 2de voormalige lid dat een eigen partij oprichtte.

“De voorbije maand zijn opnieuw tientallen vrouwen vermoord. De staat heeft de grondwettelijke verantwoordelijkheid om concrete en duidelijke maatregelen te nemen om dit geweld te voorkomen”, schreef hij.

Volgens jaarlijkse cijfers van Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, zijn in 2019 minstens 474 vrouwen vermoord in Turkije. Daarmee doet het land het relatief slecht. Volgens experts ligt dat onder meer aan het feit dat de Turkse overheid er niet in slaagt om vrouwen voldoende te beschermen. Bovendien vinden de experts dat de Turkse justitie rechters te veel mogelijkheden geeft om strafvermindering op te leggen voor mannen die geweld tegen vrouwen hebben gepleegd.

K.L.

(Bron: Hurriyet)