Show van Turks nieuwsanker drie dagen verboden door opmerkingen over COVID-19

Op 16 april verzekerde nieuwsanker Fatih Portakal zijn publiek dat hij het nieuws zou blijven brengen, ondanks dat zijn nieuwsshow voor drie dagen verboden werd.

Die sanctie kwam er omdat Portakal kritiek had gegeven op de manier waarop de regering de coronacrisis aanpakt.

Fatih Portkal, de nieuwsanker van het avondnieuws op Fox TV, heeft zijn publiek ervan verzekerd dat hij zijn job als nieuwsanker blijft verderzetten. Hij werd nochtans gesanctioneerd door de Turkse media-waakhond, die besliste dat hij drie dagen geen nieuwsshow mocht presenteren.

“Daarna zullen we de draag weer opnemen waar we gebleven waren,” zei hij op 16 april.

Portakal kreeg die sanctie met als argument dat hij “haat en polarisatie veroorzaakte” bij zijn publiek, toen hij het had over de voorzorgsmaatregelen van de regering tegen COVID-19.

“Ik deelde enkel mijn persoonlijke mening. Ik heb alle fragmenten herbekeken. Het is onwaarschijnlijk dat ik iemand op de één of andere manier beledigd zou hebben,” aldus Portakal.

De politieke oppositie en journalistenorganisaties tekenden protest aan tegen de beslissing van de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK).

“De Turkse Journalistenvereniging (TGC) en de Unie van Turkse Journalisten (TGS) lieten hun stem horen. Ook de oppositie trouwens, en overal is er stil protest voor de televisieschermen, van jullie.”

De vier partijvoorzitters van de belangrijkste oppositiepartijen hadden allen kritiek op de beslissing: Kemal Kılıçdaroğlu Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij), Meral Akşener van de partij Goed, Temel Karamollaoğlu van de Gelukspartij (Saadet) en Ali Babacan van de Partij voor Democratie en Vooruitgang (DEVA).

Bron: Birgün Gazetesi

S.V.R.