Foto: Alaattin Çakıcı

Op 16 april werd Alaattin Çakıcı, een beruchte Turkse maffiabaas die veroordeeld was voor verschillende misdaden, na 16 jaar gevangenisstraf vrijgelaten uit de gevangenis.

Dit kon gebeuren als gevolg van een nieuwe wet waarbij nog zo’n 90.000 andere gedetineerden vrijgelaten worden in een poging verspreiding van het nieuwe coronavirus in de overbevolkte Turkse gevangenissen tegen te gaan.

De wet werd goedgekeurd door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Partij voor Nationalistische Beweging (MHP).

Na zijn vrijlating schreef Çakıcı, die erom bekend staat dat hij nauwe banden heeft met vooraanstaande leden van de politieke klasse, een brief aan zijn goede vriend, MHP-leider Devlet Bahçeli, en aan president Recep Tayyip Erdoğan, om hen te bedanken voor de nieuwe wet.

De brief werd gedeeld door zijn advocaat Zeynep Çiftçi. Ook sprak hij in de brief zijn bewondering uit voor Bahçeli omdat hij de laatste legendarische Turkmeense leider van alle Turkse volkeren ter wereld zou zijn.

“Ik dank mijn vriend, meneer Devlet Bahçeli van de MHP, de laatste legendarische Turkmeense leider van alle Turkse volkeren ter wereld. Ook bedank ik president Recep Tayyip Erdoğan. Hij ontwierp deze wet. Hij trotseert al 4 jaar het westerse imperialisme en heeft daarbij altijd de toekomst van ons land voor ogen”, stond in zijn brief te lezen. Ook riep hij de andere gevangenen die vrijgelaten zijn op om zich verantwoordelijk te gedragen tijdens deze coronacrisis.

Door de nieuwe wet komen plegers van verschillende misdaden in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Heel wat journalisten, evenals politieke tegenstanders van de AKP, werden niet in de wet opgenomen.

K.L.

(Bron: Sputnik)