Volgens lokale officials en reporters hebben de Turkse autoriteiten een burger met de Iraanse nationaliteit opgepakt nadat hij, tijdens een nationale feestdag, een handdoek met de vlag van het Verenigd Koninkrijk had buiten gehangen.

De man in kwestie, Mohammad Reza K., is een inwoner van de centraal gelegen provincie Anatolië en werd aangehouden na klachten van de buren die het uithangen van de handdoek provocatief vonden.

In een statement uitgevaardigd door het kabinet van de lokale gouverneur verklaart de man dat hij alleen maar zijn natte handdoek aan het drogen was. Het kabinet meldt tegelijkertijd dat de nodige legale procedures in werking zijn getreden om het voorval te onderzoeken.

In Turkije wordt op 19 mei onder andere Jeugd en Sportdag gevierd. Mensen hangen Turkse vlaggen uit hun ramen en op hun balkons. Daarnaast herdenkt men diezelfde dag ook de start van de Turkse oorlog voor onafhankelijkheid tegen de bezettingstroepen na de Eerste Wereldoorlog. Groot-Brittannië maakte tijdens dit conflict deel uit van de oppositie.

Volgens ooggetuigen applaudisseerden en juichten omstaanders en buren wanneer de Iraniër door politie opgepakt en naar het lokale politiebureau geëscorteerd werd.

 

Hurriyet

O.A.