Foto: de berg Uludağ is zichtbaar vanuit Istanbul nu er een pak minder pollutie is door de lockdwon.

Op een doordeweekse dag kan je er gemakkelijk twee uur over doen om Istanbul te doorkruisen, van de Europese naar de Aziatische kant, tijdens het spitsuur.

Maar dezer dagen is dat een kwestie van minuten om de Bosporus over te steken. Vele inwoners van de dichtstbevolkte stad van Turkije kiezen ervoor thuis te blijven door de coronapandemie.

Nu de beruchte files van de stad er niet meer zijn, is de luchtvervuiling significant gedaald. In die mate zelfs dat je de top van de Uludağ in de provincie Bursa, zo’n 100 kilometer naar het zuiden, kan zien.

Nu er voor de zesde week op rij een uitgaansverbod geldt in het weekend zijn er een pak minder files in de stad. Ook in de industriezones is er minder bedrijvigheid, want veel fabrieken werken op verminderde capaciteit of zijn zelfs helemaal gesloten.

Je kan al een paar weken een glimp van de bergtop opvangen, maar sinds het weer meer zomers geworden is, is het zicht nog veel helderder. In de zomer is er minder mist en minder wolken, dus nog meer zichtbaarheid.

Hüseyin Toros, professor aan de Technische Universiteit van Istanbul, gaf een interview voor Anadolu Agency (AA). Volgens hem is het niet verrassend dat je de berg kan zien vanuit Istanbul en hangt alles af van de hoeveelheid luchtvervuiling en de weersomstandigheden.

“Nu er minder vochtigheid, stof en andere pollutie-elementen in de lucht zijn, kunnen we verder kijken.” De beste tijd om de berg te zien is ’s ochtends, zegt hij, omdat de lucht dan kalmer is.

“Het is perfect mogelijk om de berg te zien vanuit Istanbul, vooral op zomerochtenden, want de berg is hoog genoeg en er staan geen obstakels in de weg. Er zijn veel factoren die de zichtbaarheid bepalen. Bijvoorbeeld, lucht die vanuit de zee komt, kan vochtig zijn. Er kan ook mist aan de grond zijn. Pollutie in de steden is een andere factor.”

Volgens de metingen van de luchtkwaliteit die het stadsbestuur van Istanbul doet, is er nu 28% minder luchtvervuiling dan in april vorig jaar of in april 2018.

De grootste daling doet zich voor in de districten Başakşehir en Esenyurt, twee van de dichtstbevolkte plaatsen langs de Europese kant. Daar werd nu respectievelijk 45 en 44% minder pollutie opgetekend. De volgende in het lijstje zijn de Europese districten Bağcılar, Fatih en Sarıyer.

Naast meer zuivere lucht komt er ook meer biodiversiteit in de meeste steden. Dieren die zich normaal verstoppen tijdens de dag duiken nu weer op in dichtbevolkte gebieden, nu er minder lawaai, verkeer en mensen op straat zijn.

In Istanbul kon je dolfijnen zien bij de Galatabrug, vlak voor de kust van het historische schiereiland. Nu zouden daar normaal gezien tientallen vissers van het uitnodigende lenteweer genieten.

Bron: Sabah

S.V.R.