Honderden demonstranten gingen eergisteren in Turkije de straat op om het optreden van Iran tegen door vrouwen geleide demonstraties te veroordelen.

In Istanbul behoorden veel Iraniërs tot de honderden mensen die leuzen scandeerden tegen het regime in Teheran en ter ondersteuning van Iraanse vrouwen.

Vrouwen hielden rode rozen, Iraanse vlaggen en borden vast met de woorden “vrouwen, leven, vrijheid”, de strijdkreet van de protestbeweging die Iran op zijn grondvesten doet schudden en vorige maand op gang werd gebracht door de dood van Mahsa Amini.

Ook in de westelijke stad Izmir werd zaterdagavond een demonstratie gehouden uit solidariteit met de Iraanse vrouwen, volgens beelden die op sociale media zijn gepubliceerd.

Sinds het begin van de protesten twee weken geleden zijn in Iran ten minste 92 mensen gedood, zei de in Noorwegen gevestigde ngo Iran Human Rights zondag.

Mahsa Amini en Hadis Najafi

In Iran is geschokt en woedend gereageerd op de dood van Mahsa Amini, een jonge vrouw van 22 jaar.

Ze overleed na een hardhandige arrestatie door de Iraanse zedenpolitie. Ze zou de strikte regels voor het dragen van een hoofddoek niet hebben gevolgd.

De 20-jarige Hadis Najafi, met Turkse roots, werd doodgeschoten door de Iraanse politie tijdens een van de vele protesten naar aanleiding van het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini.

Zij werd mishandeld omdat ze haar hijab niet correct zou hebben gedragen. Beelden van Najafi, die nu geprezen wordt als verzetssymbool, worden massaal gedeeld op sociale media. Volgens een ngo zijn er in Iran minstens 76 mensen om het leven gekomen.

Bron: Hürriyet