Turkse oppositie dient wetsontwerp in over recht om hoofddoek te dragen in het openbaar

Kemal Kılıçdaroğlu, de grootste oppositieleider van Turkije, heeft gezegd dat zijn partij een wetsontwerp zal indienen om haar steun voor het recht op het dragen van een hoofddoek in het openbaar te bekrachtigen.

In een video gedeeld op zijn Twitter account laat op 3 oktober, zei Kılıçdaroğlu: “We onttrekken vrouwenkleding aan het monopolie van de politiek. We zullen dit recht onder wettelijke garantie plaatsen. We zullen dit volledig uit de discussie halen.”

“Vanaf morgen (4 oktober) zetten we de stap die deze wond voorgoed zal dichten. We zullen ons wetsontwerp direct na de fractievergadering van de CHP bij het parlement indienen. De CHP (parlementaire) fractie zal volledig, zonder maren en moedig achter deze wet staan.”

De opmerkingen van Kılıçdaroğlu kregen brede steun onder politici van de oppositie. Toekomstpartijleider Ahmet Davutoğlu zei dat hij de oproep van de CHP-leider “zeer waardevol vond in termen van sociale vrede.”

“Ik nodig alle politieke partijen en wetgevers uit om dit wetsontwerp te steunen,” zei Davutoğlu.

Ook de leider van een andere islamitische partij, Temel Karamollaoğlu, schaarde zich achter Kılıçdaroğlu en zei dat het wetsontwerp “een einde zou maken aan willekeurige implementaties”.

Hoofddoek verbieden

De opmerkingen van Kılıçdaroğlu kwamen naar aanleiding van beschuldigingen dat de CHP de hoofddoek weer zou verbieden als zij de algemene verkiezingen in juni 2023 zou winnen.

De kwestie van het hoofddoekverbod nam een belangrijke plaats in in de openbare en politieke debatten in Turkije in de jaren 1990 en begin 2000.

De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) hief het hoofddoekverbod in 2010 op voor studenten aan universiteiten en in 2013 voor ambtenaren.

Bron: Turkse media