Meral Akşener, voorzitter van de İYİ-partij

Meral Akşener, voorzitter van de İYİ-partij, vindt dat Devlet Bahçeli van de MHP haar partij aanvalt. Dat vertelde ze op 5 augustus aan de pers.

“Bahçeli valt mijn partij aan, maar eigenlijk vooral mij persoonlijk. We zijn dat beu. Anderzijds is het politiek niet beleefd om over kwesties te praten die alleen geschikt zijn voor tijdschriften”, zegt ze.

Ze riep president Recep Tayyip Erdoğan op om zijn bondgenoten in het oog te houden. Bovendien benadrukte ze dat de İYİ op dit moment niet de intentie heeft om zich bij de alliantie tussen MHP en regerende AKP aan te sluiten, ook niet na een telefoongesprek met Bahçeli.

“We hebben niet het doel om in zee te gaan met die alliantie”, verklaarde partijwoordvoerder Yavuz Ağıralioğlu op 4 augustus.

Nog op 4 augustus probeerde Bahçeli Akşener te overtuigen om zijn alliantie met de AKP te versterken, en uiteindelijk ook om terug te keren naar de MHP. Aan de pers verklaarde hij dat het voor hem duidelijk was dat Akşener zich distantieerde van de alliantie tussen haar partij, de CHP en (informeel) de HDP.

Zij was komen bidden in de Hagia Sophia terwijl haar alliantie zich verzet had tegen de omvorming van het iconische monument in Istanboel tot moskee.

“Door haar bezoek aan de Hagia Sophia neemt ze afstand van haar partijleden. Meral zal zich meer op haar gemak voelen als ze terug naar huis komt.”

Bij de voorzittersverkiezingen van de MHP in 2016 was Akşener de uitdager van Bahçeli. Nadat ze er niet in slaagde het voorzitterschap van hem over te nemen, verliet ze de partij.

Op 25 oktober 2017 kondigde ze de oprichting van de İYİ-partij aan, waarvan zij de voorzitter werd.

K.L.

(Bron: Hürriyet)