De explosie enkele dagen geleden in de Libanese hoofdstad Beirut werd mogelijk veroorzaakt door ammoniumnitraat. Er lagen duizenden tonnen van deze stof opgeslagen in een opslagplaats in de belangrijkste haven van de stad.

De lading kwam uit Georgië en passeerde Istanboel en de straat van Çanakkale in september 2013. Dat zegt Maritime Bulletin, een Russische nieuwswebsite over vrachtschepen.

Bij de verschrikkelijke explosie kwamen al zeker 135 mensen om het leven en is er aanzienlijke schade.

“Het vrachtschip MV Rhosus, geregistreerd in Moldavië, werd 7 jaar geleden geladen in de Georgische havenstad Batumi. De bijna 3.000 ton ammoniumnitraat was bedoeld voor het Afrikaanse land Mozambique” schrijft redacteur Mikail Voytenko.

“Het schip slaagde erin om via de Turkse zeestraten de Middellandse Zee te bereiken, maar door technische problemen moest ze aanmeren in Beirut.”

Volgens Voytenko begon er toen een reeks vreemde gebeurtenissen. Eerst liet de Libanese overheid het schip niet vertrekken omdat ze valse vrachtbrieven had. Daarna verklaarde de Russische eigenaar Igor Grechuskin zichzelf failliet waardoor het schip in de steek gelaten werd.

Volgens Maritime Bulletin zou de Mozambikaanse klant zijn ammoniumnitraat ook nooit hebben teruggevraagd.

“Aan boord van het schip waren nog 4 Russische matrozen. Noch Grechuskin, die op dit moment op Cyprus zou wonen, noch het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben moeite gedaan om de matrozen te repatriëren”, aldus de nieuwswebsite Hürriyet

Na de explosie hebben de Moldavische autoriteiten er alles aan gedaan om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven.

“Het schip had volgens een akkoord met Grechuskin te toestemming om tot september 2014 onder Moldavische vlag te varen. Omdat er sindsdien geen nieuwe aanvraag kwam, was het schip zonder vlag. Omdat het schip al 7 jaar onaangeroerd in de haven lag, was de explosie niet de verantwoordelijkheid van de Moldaviërs”, aldus Vadim Povolaki, vicevoorzitter van een Moldavische maritieme dienst.

K.L.

(Bron: Hürriyet)