Turkije heeft een geïntegreerde zonnepaneelfabriek geopend, de eerste en enige dergelijke faciliteit in Turkije, Europa en het Midden-Oosten.

Daarmee wil het land verder werken aan de ontwikkeling van zijn hernieuwbare energiebronnen.

Gelegen in de hoofdstad Ankara is de fabriek geopend tijdens een ceremonie bijgewoond door president Recep Tayyip Erdogan.

De faciliteit werd gefinancierd met een investering van 337 miljoen euro (2,9 miljard Turkse lira) en heeft een oppervlakte van 100 000 vierkante meter.

Er zullen 1400 mensen tewerkgesteld worden. “Ik geloof dat de faciliteit van ons land een leider in de zonnepaneelindustrie zal maken,” zei Erdogan.

De fabriek zal zonnepanelen produceren met een capaciteit van 500 megawatts per jaar. “We gaan vermijden dat zonnepanelen ter waarde van miljoenen dollars geïmporteerd moeten worden,” aldus Erdogan.

“Turkije kan nu technologie produceren op het gebied van hernieuwbare energie,” zei de minister van Financiën Berat Albayrak.

Volgens hem zal het land ook op andere technologische gebieden vooruitgang boeken. Volgens de minister van Energie Fatih Donmez zal voortaan 100 miljoen dollar aan geïmporteerd materiaal niet meer geïmporteerd moeten worden.

“De fabriek zal de enige geïntegreerde zonnepaneelfabriek ter wereld zijn,” aldus de minister.

Turkije is het negende land wereldwijd en het derde land in Europa inzake de toename van de zonne-energiecapaciteit.

Bron: Sabah

T.A.