De voorbije weken wordt Turkije steeds populairder voor Europese toeristen. Dat komt door het negatieve reisadvies dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitgaven voor Spanje. Dat vormt een beperking voor Europeanen die naar het buitenland willen reizen.

Zo komen ze dan uit bij Turkije als veilige en redelijk nabije bestemming. Sinds het weer mogelijk is om te vliegen vanuit Oekraïne en Groot-Brittannië komen er weer meer toeristen naar badplaatsen zoals Bodrum en Antalya.

Nu ook vluchten vanuit Rusland mogelijk zijn, nam het aantal toeristen nog meer toe, vooral in Bodrum, Antalya en Dalaman. Een hervatting van het vliegverkeer vanuit Duitsland zal ook een positieve invloed hebben op het Turkse toerisme.

Nu het Duitse reisadvies voor Turkije gedeeltelijk is aangepast, en na de negatieve Duitse en Britse reisadviezen voor Spanje, is de toeristische sector hoopvol dat er meer toeristen naar de Middellandse Zeekust komen, nu andere plannen geannuleerd moeten worden.

In Spanje stijgt het aantal besmettingen met COVID-19 snel, waardoor eerst het Verenigd Koninkrijk, en op 14 augustus ook Duitsland, het reisadvies aanpaste. Bijna het hele land wordt als gebied met hoog risico op besmetting beschouwd.

Recep Yavuz

Recep Yavuz heeft een belangrijke functie binnen de sector in Antalya. Hij meent ook dat Europeanen nu weinig keuze hebben als ze naar het buitenland willen. Dat vertelde hij dinsdag aan de krant Güneş.

“Turkije is de veiligste keuze op dit moment. Antalya is een goede bestemming, tenzij er plotseling een drastische stijging van het aantal besmettingen zou komen.

In de eerste 2 weken van augustus kwamen er al zo’n 325.000 buitenlanders naar onze Zuidelijke provincie, waaronder 106.000 Russen, 74.000 Oekraïners en 48.000 Duitsers. Per dag komen er 20.000 Russen aan.”

Müberra Eresin

Müberra Eresin, voorzitster van de Turkse vereniging van hoteleigenaren, vindt dat de Turkse toeristische sector meer inspanningen heeft geleverd in de strijd tegen COVID-19 dan die in andere landen. Dat ligt voor het grootste deel aan het certificaat voor veilig toerisme, dat elke toeristische faciliteit sinds april van de overheid moet bekomen.

Russen komen graag naar Turkije ondanks de woelige politieke wateren tussen beide landen. Daarom is het land een belangrijke markt voor het Turkse toerisme. In 2019 was volgens het ministerie van Cultuur en Toerisme 15,6% van alle buitenlandse toeristen, of meer dan 7 miljoen mensen, Russisch.

Coronatest

Door het toenemende aantal bezoekers op luchthavens besloot de Turkse overheid een coronatest af te nemen van binnenkomende en uitgaande reizigers. Sinds 6 juli werden op de luchthaven van Istanboel meer dan 30.000 tests van het type PCR afgenomen.

Dit aantal is toegenomen doordat steeds meer landen een negatief testresultaat verlangen voor vertrek of aankomst. Het testcentrum op de luchthaven voert zo’n 2.000 tests per dag uit.

Het centrum is voorzien van 50 kamertjes waar stalen uit de neus en de keel van reizigers genomen kunnen worden, en kan 38.000 tot 40.000 tests per dag afnemen. Op de luchthavens zijn ook laboratoria die de tests verwerken. Voor een testresultaat binnen de 5 uur betaal je 250 lira (33 dollar)

K.L.

(Bron: Sabah)