(links) - Een Turkse vrouw demonstreert tegen de onderdrukking van Turkse Oeigoeren door de Chinese staat. (rechts) - Een Chinese concentratiekamp.

Volgens voormalige gedetineerden worden Oeigoerse moslima’s gesteriliseerd in interneringskampen voor religieuze en etnische minderheden in China. “Af en toe gaven ze ons injecties”, vertelt Gulbahar Jalilova, die meer dan een jaar in ‘heropvoedingskampen’ in de Westelijke Xinjiang-provincie zat.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

“We moesten onze arm door een gat in de deur steken”, vertelde de 54-jarige vrouw aan France24. “Al snel realiseerden we ons dat we na die injecties geen maandstonden meer kregen.” Ze bracht de meeste tijd door met zo’n 50 anderen in een cel van 3 op 6 meter. “Het was net alsof we stukken vlees waren”, liet ze ook weten.

De 30-jarige Mehrigul Tursun vertelde een gelijkaardig verhaal via videogesprek op een evenement van Amnesty international in Tokio. Dit maakte de Nikkei Asian Review bekend. Mevrouw Tursun, die nu in de Verenigde Staten woont, zei dat ze injecties met onbekende medicatie kreeg toegediend toen ze in 2017 gedetineerd was in zo’n kamp. Ze voelde zich naar eigen zeggen een hele week moe, had geheugenverlies en voelde zich depressief. Ze werd 4 maanden later vrijgelaten omdat ze psychische problemen zou hebben.

Ze kreeg later van Amerikaanse dokters te horen dat ze gesteriliseerd was. Volgens de VN en mensenrechtenorganisaties worden tot 1 miljoen Turkse Oeigoeren, Kazachen en andere minderheden in China willekeurig vastgehouden in interneringskampen. Onderzoekers claimen dat deze kampen worden beheerd als concentratiekampen in oorlogstijd als een programma voor “een systematische campagne van sociale heropvoeding en culturele genocide”.

Fake News

Volgens de Chinese overheid echter, zijn de kampen internaten voor beroepstraining. Ze ontkent dan ook dat er foltering of andere mishandelingen plaatsvinden en doet deze beschuldigingen af als fake news. Voormalige gedetineerden gaven eerder aan dat ze het slachtoffer waren van foltering door slagen of elektrocuties. Volgens hen werden ze ook verplicht varkensvlees te eten, lessen over politiek te volgen en politieke liederen te zingen.

De wereldwijde verontwaardiging over de manier waarop China minderheden behandelt, heeft tot nu toe weinig effect. In tegendeel, vorige week kwamen er berichten naar buiten dat China nog meer van deze geheime kampen bouwt.

The Independent