Een pilote van Turkish Airlines gaat na haar gevecht van 3 maanden tegen borstkanker terug de lucht in. Met haar verhaal hoopt ze anderen die vechten tegen deze wrede ziekte te inspireren.

 

Eerste gezagvoerder Bilge Derin kreeg haar diagnose van borstkanker in september 2017. Ze was toen 31 jaar oud, en haar droom om pilote te worden was eindelijk in vervulling gegaan. Daarvoor was ze actief als luchtverkeersleider. Ze was een jonge vrouw die alles uit het leven haalde maar haar diagnose zette haar leven op zijn kop. Wat later, toen ze informatie opzocht over haar ziekte, kreeg ze het schokkende nieuws dat ook haar 55-jarige moeder borstkanker had. Niemand, behalve haar beste vriendin, wist in het begin waar ze mee worstelde. Ook haar moeder niet, want zij had al genoeg zorgen. Al snel kon ze haar behandeling opstarten. Ze moest wel haar droomjob even laten voor wat die was.

“In het begin kon ik niet geloven of accepteren dat ik bij al die mensen hoorde die kanker gekregen hadden. Toen dat besef uiteindelijk toch kwam, wist ik niet waar ik moest beginnen. Het was een moeilijk proces, maar ik heb nooit de hoop opgegeven. Ik vertelde mezelf: ‘je hebt elke reis perfect alleen afgerond, dus nu zal dat ook lukken.’ Met de steun van mijn familie en vrienden heb ik ondertussen de kanker overwonnen”, vertelt Derin.

Ze kreeg 16 behandelingen met chemotherapie en 33 behandelingen met radiotherapie in een tijdspanne van 10 maanden. Daarnaast stond ze klaar voor haar moeder en steunde ze haar tijdens haar behandeling die 5 maanden duurde. De strijd was zwaar voor de sterke dames, maar beide zijn ze nu kankervrij.

Hun verhaal werd gepubliceerd in het oktobernummer van het magazine van Turkish Airlines onder de titel “een overwinning van moeder en dochter”. Het verhaal werd ook via sociale media gedeeld omdat deze maand aandacht wordt gevraagd voor borstkanker.

“Mijn haar is niet meer zo lang dat het tot aan mijn middel komt, maar op zich ben ik wel gelukkiger, en voel me vrijer met mijn korte haar. Ik leef in het nu. Ik hou van mijn job maar die overheerst mijn leven niet. Ik maak me geen zorgen meer over banale dingen, en ik lach veel”, zegt Derin. Ze liet ook weten dat ze trots is om een bijdrage te kunnen leveren aan een veelbetekenend initiatief als dit. Ze hoopt een bron van inspiratie te zijn voor iedereen die dezelfde strijd moet voeren als zij heeft gedaan. “Je bent de kapitein van je eigen gezondheid.”

Bron: Sabah