Oh, wat ouders allemaal opofferen voor het welzijn van hun kinderen. Dit is het verhaal van een liefhebbende vader die alles opzij zette om zelf een bergpad tot aan zijn huis aan te leggen zodat zijn dochtertje naar school kan.

Dit inspirerende verhaal begint vorig jaar. De kleine Gamze Korkut zou naar de kleuterschool gaan, maar dat lukte niet omdat de bus die haar zou oppikken niet tot bij haar thuis kon geraken. Het gezin woont in het landelijke bergachtige gebied van de Zuidwestelijke provincie Muğla. De weg naar hun huis was bijzonder smal,  zat vol kuilen en werd niet onderhouden. Het gezin diende aanvragen in bij de gemeente en bij het provinciale directoraat voor nationaal onderwijs, maar die aanvragen werden afgewezen.

De aangeschreven instanties voelden zich niet verantwoordelijk voor de weg omdat het een bospad was. Een jaar later was er nog niets veranderd. Intussen werd Gamze 6 jaar. Ze werd ingeschreven in een basisschool in het centrum van het district  Menteşe. Omdat haar vader, Ramazan Korkut, merkte dat het onderwijs van zijn dochter ernstig bemoeilijkt werd door het bergpad, of liever het gebrek daaraan, ging hij met haar elke dag met zijn tractor naar de hoofdweg, waar de bus haar wel kon ophalen. Het duurde lang, en het was heel vermoeiend om 5 dagen per week op en neer te gaan langs het pad.

Ramazan besloot dat het zo niet verder kon en hij nam het heft letterlijk in eigen handen. Helemaal alleen ruimde hij het pad op, groef hij het verder uit en maakte hij het helemaal egaal. Hij huurde een graafmachine en 4 vrachtwagens. De provincie leende hem een andere vrachtwagen en het regionale directoraat voor bosbeheer leende hem een egaliseermachine. Dat was alles. Zijn project duurde 6 lange en vermoeiende dagen, maar er lag nu een grindpad van 4 km lang, dat hij stabiel had gekregen. Nu kon de kleine Gamze comfortabel naar school. De bus kon haar ophalen voor de deur van haar huis, net zoals haar klasgenootjes.

Het gezin kreeg nu wel af te rekenen met een ander probleem, schulden. 3 jaar geleden was hun huis afgebrand. Het gezin moest al het spaargeld opgebruiken om het te herbouwen. Om dit bergpad aan te leggen moest Ramazan, die alles uit eigen zak moest betalen, op zoek naar 42.000 Turkse lira.

 

Plots was er een onverwachte bezoeker. Het was districtsgouverneur Caner Yıldız, die het goede nieuws kwam brengen dat zijn schulden betaald waren. Dit gebeurde op gezag van gouverneur Esengül Civelek van de provincie Muğla. Ook bedankte Yıldız Ramazan, omdat hij dit probleem zo mooi had opgelost. Ramazan was blij voor de erkenning die hij van de staat kreeg, en dat hij uiteindelijk toch geholpen werd.

Bron: Sabah