Na 10 jaar geprobeerd te hebben om zwanger te worden, beviel een Turkse vrouw in de provincie Konya van de kleinste babyjongen ter wereld met een gewicht van 310 gram.

Baby Tuğra werd geboren na 24 weken zwangerschap – 16 weken te vroeg – nadat een hoge bloeddruk de bloedstroom naar de baby verminderde en waardoor dokters genoodzaakt waren om een vroege bevalling te doen door middel van een keizersnede in het Selçuk Universiteitsziekenhuis.

De ouders Mehmet en Saniye Karaca, die drie in vitro fertilisatieprocedures (IVF) hebben gedaan sinds hun huwelijk 11 jaar geleden, verwelkomden met blijdschap hun minibaby Tugra op de wereld.

 “Ik heb nu bittere blijdschap,” zei moeder Saniye Karaca. “Ik kan mezelf niet beheersen.” Dokters hopen nu dat baby Tugra zal overleven als een zorgwekkende kwestie met zijn longen verholpen kan worden.

Hoge kans op overleven

 “Als het probleem [met de longen] opgelost kan worden, is er een hoge kans op overleven,” zei dr. Ali Nacar van de Faculteit Geneeskunde van Necmettin Erbakan Universiteit.

 “De kleinste baby ooit woog 280 gram. Onze patiënt weegt ongeveer 300 gram. Als hij leeft, zal hij een van kleinste baby’s ter wereld zijn,” zei Acar.

De baby’s moeder, die nog steeds in het ziekenhuis verblijft, zegt hoewel ze haar eerstgeborene nog niet gezien heeft, ze blij is. “Zodra ik het ziekenhuis verlaat, ga ik mijn baby zien,” zei ze.

Kleinste premature baby 

De werelds kleinste premature baby die overleefde, was voor vele jaren Madeline Mann, die 280 gram woog, geboren na 26 weken in 1989. Haar record werd gebroken in 2004 door Rumaisa Rahman, die 244 gram woog geboren na 25 weken. Beide babymeisjes werden geboren in het Loyola Gezondheidscentrum in Chicago, Illinois, de Verenigde Staten.

De kleinste premature jongen die overleefde, was Jonathan Whitehill. Hij woog 310 gram op 25 weken.

Sabah