Er zal een film gemaakt worden over het leven van Lefter Küçükandonyadis, één van de bekendste voetballers van Fenerbahçe en van Turkije in het algemeen. Dat heeft Özcan Katmer, de kleinzoon van Küçükandonyadis, gezegd in een interview met Anadolu Agency (AA).

Küçükandonyadis overleed op 13 januari 2012. Volgens Katmer is de film een belangrijke stap, niet alleen voor Fenerbahçe, maar ook voor de hele Turkse voetbalwereld.

Het project werd nog maar pas gelanceerd. Katmer: “Een tijdje geleden begonnen we na te denken over een film. We hebben overlegd met de familie en het idee werd goed onthaald. We willen dat mijn grootmoeder deze film nog kan zien tijdens haar leven. Ik denk dat het iets moois gaat worden… We zullen proberen er iets van te maken dat passend is voor Fenerbahçe en Turkije.”

Lefter Küçükandonyadis

Wat de details van de film betreft, wou Katmer kwijt dat het om een biografie met veel beeldmateriaal ging. “Er zullen beelden getoond worden van Lefters leven: te beginnen vanaf zijn kindertijd, zijn uitdagingen, zijn opvoeding en zijn leven in Büyükada. Ook zullen er interviews tussen zitten en het draaiboek zal volgens dat stramien geschreven worden. Het is geen kortetermijnproject,” benadrukt hij. “We gaan het heel grondig doen. Tegen 2022-2023 zou het klaar moeten zijn.”

De steun van Fenerbahçe zal “cruciaal” zijn voor het succes van de film, zegt Katmer. Het project moet nog besproken worden met de ploeg. “Ik denk dat voorzitter Ali Koç er wel positief over zal zijn. Hij heeft ons altijd gesteund. Onze gemeenschap is ook dankbaar.”

Küçükandonyadis werd geboren op 22 december 1925. Hij drukte zijn stempel op het Turkse voetbal en speelde verschillende kampioenschappen in de periode dat hij bij Fenerbahçe speelde, tussen 1947 en 1964. Küçükandonyadis scoorde 423 doelpunten tijdens de 615 wedstrijden die hij bij Fenerbahçe heeft gespeeld.

Hij speelde ook 50 keer voor de nationale ploeg. In zijn hele carrière scoorde hij 832 keer. Hij werd één van de onvergetelijke spelers in de Turkse voetbalgeschiedenis.

Küçükandonyadis kreeg als bijnaam ‘Ordinaryüs’ (leraar de leraren). Hij speelde ook bij Fiorentina in Italië en Nice in Frankrijk. Hij was ook een jaar trainer in Johannesburg.

Nadat hij in het seizoen 1965-1966 stopte met voetballen, werkte hij als trainer voor Samsunspor, Boluspor, Orduspor, Sivasspor en Mersin İdmanyurdu. Hij overleed in Istanbul op 86-jarige leeftijd.

Bron: Sabah

S.V.R.