Een 120 jaar oude Bulgaarse orthodoxe kerk in Istanbul gaat op 7 januari heropenen na uitgebreide renovatiewerken.

Er wordt verwacht dat president Recep Tayyip Erdogan en Bulgaars premier Boyko Borissov de openingsceremonie zullen bijwonen bij de Sint-Stephenkerk, gelegen op de kust van de Gouden Hoorn in de historische wijk Balat.

De heropening komt er na grote restauratiewerken van zeven jaar aan de karakteristieke “ijzeren kerk”, mede gesponsord door de gemeente van Istanbul in samenwerking met de Bulgaarse autoriteiten.

De originele 19e-eeuwse houten kerk brandde af en werd herbouwd in 1898 met prefabriceerde gietijzermaterialen.

In totaal

De Turkse autoriteiten zeggen dat er in totaal 14 kerken en één tempel werden gerestaureerd doorheen heel het land van 2003 tot 2017.

De gerestaureerde heiligdommen bevatten onder andere de Grote Synagoge in de noordwestelijke provincie Edirne, de Aya-Nikolakerk op het eiland Gokceada nabij de noordwestelijke provincie Canakkale, een Assyrische katholieke kerk in de zuidelijke provincie Hatay, een Armeense protestante kerk in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir, de Fevkanikerk in de zuidoostelijke provincie Gaziantep, de Taksiyarhis (Ayanikola) kerk in de noordwestelijke provincie Balikesir en in Istanbul de Edirnekapi Hagia Yorgikerk en Sint-Stephenkerk.

Hurriyet