De advocaat van de acht Turkse militairen, die naar Griekenland zijn gevlucht na de mislukte staatsgreep in Turkije, verklaarde dat zijn cliënten tijdelijk zijn vrijgesproken in afwachting van een uitspraak van de rechter.

De advocaat, Omiros Zelios, verklaarde dat zijn cliënten reeds afgelopen week werden vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. De militairen leven ondergedoken en onder politiebescherming op een geheime locatie.

Asiel verleend

De Griekse rechtbank heeft herhaalde Turkse verzoeken om de soldaten uit te leveren verworpen. De rechtbank was van mening dat de militairen geen eerlijk proces in Turkije zouden krijgen. Tot dusverre verkreeg een van de gevluchte Turken onherroepelijk asiel. Dit ondanks verscheidene pogingen van de Griekse regering om de beslissing te blokkeren. De gerechtelijke procedure van de andere militaire zijn momenteel nog steeds lopende.

Staatsgreep

De acht voormalige Turkse militairen vluchtten daags na de staatsgreep van juli 2016 naar Griekenland. Zij worden door de Turkse autoriteiten beschuldigd van betrokkenheid bij de couppoging en lid te zijn van het netwerk van de in de VS gevestigde zogenaamde ‘islamitische predikant’ Fethullah Gülen, een voormalig bondgenoot van de regering die nu als terrorist wordt aangeklaagd.

In mei verleende de Griekse Asielcommissie asiel aan een tweede Turkse verdachte van de staatsgreep, wat een krachtige reactie van Ankara teweegbracht.

N.A.

Hurriyet