Foto: Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft betoogd dat de snel stijgende inflatie in Turkije een “vervolg” is van de couppoging van 15 juli 2016.

Erdoğan zei ook dat machten, die hij niet bij naam noemde, Turkije “via de economie proberen over te leveren.”

In een video ter gelegenheid van de verjaardag van de couppoging van 15 juli 2016 heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan betoogd dat de couppoging van zes jaar geleden ten grondslag ligt aan de huidige sterk oplopende inflatie.

Erdoğan stipte in de video de dieper wordende economische crisis in Turkije aan en zei dat de inflatie momenteel niet alleen het probleem van Turkije is, maar van de hele wereld.

“De inflatie die versneld wordt door de stijging van de wereldwijde grondstoffen- en vooral energieprijzen, veroorzaakt door de pandemie en de oorlog, is niet alleen ons probleem maar van de hele wereld. Hopelijk zullen wij één van de eerste landen zijn die uit deze turbulentie [inflatie] zal geraken en zullen wij nog één tegenslag achterlaten die wij zien als de voortzetting van de 15 juli,” zei Erdoğan.

Erdoğan stelde ook dat machten, die hij niet bij naam noemde, Turkije proberen te dwingen “zich over te geven via de economie”.

“Wij zullen niet instemmen met de overgave van Turkije via de economie, waarvan de richting niet kon worden veranderd door voogdij, niet kon worden vernietigd door de staatsgreep en niet op één lijn kon worden gebracht door terrorisme,” zei hij.

Inflatie

De inflatie in Turkije is in juni opgelopen tot 78,62%, het hoogste peil in 24 jaar, voornamelijk als gevolg van een valutacrisis eind vorig jaar en de voortdurende daling van de lira.

Ook de economische gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne hebben de prijzen in het van invoer afhankelijke Turkije opgedreven, vooral door de stijgende energie- en grondstofprijzen.

Ondanks de hoge inflatie en de waarschuwingen van deskundigen heeft de Turkse centrale bank haar belangrijkste beleidstarief de afgelopen zes maanden op 14% gehouden.

Bron: Hürriyet