Yusuf Halaçoğlu

Twee dissidente leden die uit de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) zijn gezet, Ümit Özdağ en Yusuf Halaçoğlu, hebben gezegd dat ze zich inspannen voor de oprichting van een nieuwe politieke partij.

“Er zullen een aantal verrassingen zijn tussen de namen van de nieuwe partij”, zeiden ze op 4 juli.

Ümit Özdağ

“De nieuwe partij beschermt de nationalistische, conservatieve en republikeinse waarden. Het zal bezwaar maken tegen een eenmansregime en het parlementaire systeem terug laten keren. We hebben vooruitgang geboekt hieromtrent. Er zullen verrassende namen zijn in de nieuwe partij. We zijn niet in conflict over wie de voorzitter zal zijn”, zei Halaçoğlu.

Hij maakte de opmerkingen nadat hij zich via zijn telefoon met de lokale tv-zender Kent TV verbond.

Bekend bij grote publiek

“De partij zal gevormd worden uit verschillende mensen die al bekend zijn bij het grote publiek. Er zijn mensen die met ons sympathiseren, waaronder groepen in de zuidoostelijke regio’s. Er is een breed gezelschap dat ons wilt. De partij zal zich centrumrechts situeren”, zei hij.

Bahçeli, die sinds 1997 het hoofd van de MHP is, kwam onder vuur te liggen na de slechte resultaten van de partij bij de verkiezingen van 1 november 2015, waarbij het slechts 11 procent van de totale stemmen won – slechts één procent boven de kiesdrempel voor het parlement – en waarmee het slechts 40 zetels in het parlement kreeg.

Hurriyet