In de zuidelijke Turkse provincie Adana werd vorige dinsdag een gemeenschapscentrum voor ongeveer 200.000 Syrische vluchtelingen geopend.

Het project is onderdeel van een groter programma gecoördineerd door Turkse Rode Halve Maan en de wereldwijde hulpverleningsorganisatie Het Rode Kruis, om gemeenschapscentra voor vluchtelingen in Turkije op te bouwen.

Humanitaire hulp

Bij de openingsceremonie heeft Mustafa Aydin, vicegouverneur van Adana, gezegd dat zowel de publieke als de niet-gouvernementele organisaties alle soorten humanitaire hulp hebben verleend aan de vluchtelingen in de provincie.

Kennis en vaardigheden

Aydin zei dat dit soort centra de kennis en vaardigheden van vluchtelingen zal verbeteren. Ook hun Turkse taalvaardigheden zullen erop vooruitgaan en ze zullen kansen krijgen om werk te vinden in bepaalde sectoren.

“In totaal werden er 6.136 containers gebouwd. Het centrum zal in de komende dagen ongeveer 30 duizend vluchtelingen ontvangen,” voegde hij toe.

Project Coördinator Malte Langdgraff van het Duitse Rode Kruis benadrukte dat het gemeenschapscentrum een ​​belangrijke rol zal spelen in het integreren van Syriërs met de lokale gemeenschap.

Taallessen

Het gebouw van drie verdiepingen zal worden gebruikt om taallessen te geven zoals het Turks, Arabisch of Engels. Ook kan men er zowel jong als oud beroepsonderwijs volgen. Daarnaast worden er ook seminars, sociale culturele evenementen en psychologische ondersteuningsprogramma’s gehouden.

Turkije heeft ondertussen al meer dan 3 miljoen Syriërs opgevangen, meer dan elk ander land in de wereld.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog 6 jaar gelden, heeft Turkije ook meer dan 24 miljard euro gespendeerd aan hulp en onderdak voor de vluchtelingen.

Anadolu Agency