De terroristische groepering PKK verzamelt jaarlijks in Europa zo een 25 miljoen euro aan donaties. De choquerende cijfers werden dinsdag vrijgegeven in een rapport van de Duitse geheime dienst.

Volgens de Duitse Federale dienst voor de bescherming van de grondwet (BfV), heeft de terreurbeweging die op de EU-terroristenlijst staat, tussen september 2015 en begin 2016 meer dan 13 miljoen euro opgehaald in Duitsland alleen.

Laatste 10 jaar

“De PKK is erin geslaagd haar inkomsten aan donaties in Duitsland te verdubbelen in de laatste 10 jaar”, zei het verslag. De nonchalante houding van de Duitse regering tegenover de PKK, Is één van de redenen waarom er al een tijd spanning heerst tussen beide landen.

Veiligheidsdienst

Het jaarlijks verslag van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) toont aan dat de terroristische groepering bijna 14.000 aanhangers heeft in het land, en dat ze onlangs hun rekruteringsactiviteiten hebben opgedreven waarbij tientallen manschappen naar trainingskampen in Noord-Irak zijn gestuurd.

Geweld blijft een optie

Ook waarschuwde het rapport voor mogelijk nieuwe gewelddadigheden in het land door PKK-aanhangers. “Hoewel het in Europa grotendeels vreedzaam verloopt, blijft geweld toch een optie van de PKK-ideologie,” aldus het rapport.

Duitsland

“De PKK blijft in staat en gereed om, indien ze het nodig acht, geweld te gebruiken in Duitsland of geweld uitgevoerd door haar jonge aanhangers toe te laten”.

De terreurgroepering die op de terreurlijst staan van Turkije, Amerika en de EU, hervatte haar gewapende campagne tegen de Turkse staat in juli 2015 en is sindsdien verantwoordelijk voor meer dan 1200 doden waaronder veiligheidspersoneel, burgers en zelfs kinderen en vrouwen.

Anadolu Agency