Het Turkse Patenten Instituut (TPE) heeft de naam van Ömer Halisdemir gepatenteerd. De Turkse onderofficier kwam vorig jaar tijdens de couppoging om, nadat hij zich verzette tegen FETÖ-terroristen die het hoofdkwartier van de speciale eenheden in Ankara aanvielen.

Het patent werd verleend op aanvraag van Halisdemir’s vrouw, Hatice Halisdemir, rapporteerde Anadolu Agency op 5 juli.

“De vrouw van de omgebrachte officier ondernam actie om te voorkomen dat mensen met de verkeerde intentie munt zouden kunnen slaan uit de naam van haar man,” zei de medeoprichter van het bedrijf dat Hatice Halisdemir de nodige patentadvies verleende.

“We hebben het registratiecertificaat persoonlijk overgedragen aan de vrouw van onze overleden soldaat. We ontvingen van de aanvoerders van de speciale eenheden ook een onderscheiding,” zei medeoprichter van Banu patentenfirma’s Onur Turgut.

Uitgebuit door verschillende bedrijven

De manager van het bedrijf, Çağdaş Bağmeşli, zei dat de naam ‘Ömer Halisdemir’ door veel bedrijven in verschillende sectoren is uitgebuit.

“Nu de naam is gepatenteerd door het Turkse Patenten Instituut, kan niemand nog ongesanctioneerd winst maken met de naam van onze martelaar. Onze overheid heeft hem omarmd en beschermt zijn familie met deze registratie,” zei Bağmeşli.

Symbolisch figuur

Ömer Halisdemir werd een symbolisch figuur nadat hij vorig jaar in de nacht van de couppoging werd gedood toen hij putschisten trachtte te verjagen uit het hoofdkwartier van de speciale enheden in Ankara. Hij werd neergeschoten door FETÖ-gelinkte soldaten nadat hij pro-coup generaal Semih Terzi neerschoot.

Terzi had als bedoeling het hoofdkwartier te bezetten als onderdeel van de coup.

Hurriyet