Foto: Ömer Fatih Sayan, de voorzitter van de Turkse toezichthouder op het gebied van informatie en communicatie

Ankara heeft internationale techbedrijven zoals Youtube, Twitter en Facebook elk een sanctie opgelegd van 10 miljoen lira (omgerekend 1 miljoen euro). De techbedrijven hebben een Turkse wet geschonden.

Dat zegt Ömer Fatih Sayan, de voorzitter van de Turkse toezichthouder op het gebied van informatie en communicatie. Boetes zijn opgelegd aan enkele grote techbedrijven zoals: Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube en Tiktok. Ze moeten allemaal 1 miljoen euro betalen.

Met de komst van de nieuwe Turkse wet, die in juli werd goedgekeurd, kunnen autoriteiten in Ankara berichten van socialemediakanalen halen. De techbedrijven moeten volgens de wet een aanspreekpunt in het land aanstellen.

Dat is volgens Sayan nog niet bij elk platform gebeurd. “De daarvoor bestemde periode is voorbij en de techbedrijven die geen aanspreekpunt hebben ingesteld, zijn beboet”, aldus Sayan, de president van de Informatie en Communicatietechnologie.

Vijf maanden

De sanctie is de eerste van vijf stappen die dreigen als de populaire techbedrijven niet aan de wet voldoen. Volgende stappen zijn een hogere boete (30 miljoen lira), een schorsing op advertenties en een halvering van de bandbreedte voor de netwerken voor de komende 5 maanden.

Als deze internationale techbedrijven dan nog steeds de Turkse wet niet opvolgen, volgt een vertraging van bandbreedte van 90 procent. Daarmee is toegang tot de diensten bijna niet meer mogelijk.

Ömer Fatih Sayan zegt dat als techbedrijven alsnog aanpassingen maken, de restricties worden opgeheven en dat een kwart van de boete moet worden betaald.

Bron: TT