Foto: de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian

Parijs zinspeelt op nieuwe sancties tegen Ankara. Dat zei Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, in een interview met Europe 1, een belangrijke Franse radiozender.

Over hoe de mogelijk sancties tegen Turkije eruit moeten zien, deed de Franse minister geen uitspraken. Volgens de Franse minister Le Drian heeft Recep Tayyip Erdoğan zich schuldig gemaakt aan onaanvaardbare verklaringen van geweld en het uitten van haatdragende taal.

Ook de de spanningen tussen Parijs en Ankara zijn de laatste tijd erg toegenomen. De recente beslissing van de Franse president Emmanuel Macron om strenger op te treden tegen islamitische organisaties viel ook slecht in Turkije.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft toen opgeroepen tot een boycot van Franse producten omdat hij de Franse president een vijandige houding tegenover de islam verweet.

‘Grijze Wolven’ verboden in Frankrijk

Gisteren besloot Frankrijk de nationalistische Turkse groepering Grijze Wolven te verbieden. De Turkse president bestempelde het verbod als provocatie en zijn ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat er een zo stevig mogelijke reactie zal volgen.

Het Franse verbod op de nationalistische beweging “Grijze Wolven ontvangt weinig applaus in Ankara. Ze reageren met een krachtig antwoord en benadrukken dat het noodzakelijk is om de vrijheid van meningsuiting van Turken in Frankrijk te waarborgen”, aldus het Turks ministerie.

Turkije ziet het Franse besluit om de Turkse nationalistische organisatie Grijze Wolven in Frankrijk te ontbinden als ‘provocatie’.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara waarschuwde gisteren dat er een zo stevig mogelijke reactie zal volgen. ‘We benadrukken dat het noodzakelijk is om de vrijheid van meningsuiting en vergadering van Turken in Frankrijk te beschermen.’

Bron: TT