Premier Borissov: “Bulgarije zal vluchtelingenstroom niet stoppen als Turkije grenzen opent”

Als Ankara haar grenzen opent, zal Bulgarije de vluchtelingenstroom vanuit Turkije niet stoppen. Dat heeft de Bulgaarse premier Boyko Borissov gezegd, terwijl de antiterreuroperatie in Noord-Syrië in volle gang is.

 

“Als straks 50.000 of 100.000 migranten de omheining [langs de Turks-Bulgaarse grens] bestormen, zal noch ik, noch Karakachanov [vice-premier en minister van Defensie Krassimir Karakachanov] het leger of de politie de opdracht geven om het vuur te openen. Ze zullen de omheining neerhalen en de grens oversteken.”

Nu is de druk op de Bulgaarse grens “nihil”, en daarom moet het akkoord tussen Turkije en de EU nageleefd worden.

“Op dit moment zijn onze relaties met Turkije perfect, wat mede de rustige situatie aan de grens verklaart,” zegt Borissov. Hij noemt de relaties tussen Bulgarije en Turkije “die van goede buren”.

Borissov deed die uitspraken een dag nadat president Recep Tayyip Erdoğan de EU had opgeroepen om zich te vermannen. Als het blok de antiterreuroperatie in Noord-Syrië als een bezetting zou omschrijven, dan zou hij de poorten openen en 3,6 miljoen vluchtelingen naar Europa sturen.

Op 9 oktober om 4 uur ’s namiddags is Turkije begonnen met Operatie Vredesbron, de derde grensoverschrijdende antiterreuroperatie in Noord-Syrië. De operatie is gericht tegen terroristen van Daesh en de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de PKK.

Turkije beroept zich op haar recht op zelfverdediging, dat het afleidt uit de internationale wetgeving en de resoluties vande VN-Veiligheidsraad. De operatie moet een terreurvrije veilige zone tot stand brengen, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar het gebied ten oosten van de Eufraat. Dat gebied wordt gecontroleerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van de VS en gedomineerd worden door YPG-terroristen.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Turkije zegt al lang dat het de dreiging voelt van terroristen ten oosten van de Eufraat, en pleit voor militaire actie om te voorkomen dat er een “terroristische corridor” gevormd wordt.

De operaties Bescherming-Eufraat en Olijftak, die Turkije sinds 2016 heeft gevoerd, hebben het noordwesten van Syrië bevrijd van Daesh en van de YPG/PKK. Daardoor konden bijna 400.000 vluchtelingen naar huis terugkeren.

Bron: Sabah

S.V.R.