De Turkse minister van Defensie Fikri Işık heeft de Duitse overheid aangemaand, om niet samen in bed te gaan met “terreur”. Daarom pleit Turkije ervoor om de 40 verzoeken tot asiel van de Turkse NAVO-soldaten die gestationeerd waren in Duitsland, ongeldig te verklaren.

De Duitse media had gerapporteerd dat er 40 Turkse soldaten, van wie de meesten onder hen een hoge rank hebben, asiel hadden aangevraagd in Duitsland en dat de Duitse immigratiedienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken de aanvragen aan het onderzoeken waren.

De soldaten worden ervan verdacht banden te hebben met FETÖ, de terreurorganisatie die achter de gefaalde coup van 15 juli zit.

“Wij zeggen dit niet enkel voor Griekenland, maar voor heel Europa,” vertelde de minister aan zijn bezoek in Edirne, verwijzend naar de uitspraak van het Grieks Hooggerechtshof die de uitlevering van andere topofficieren heeft geweigerd. Deze hadden telefoongesprekken onderhouden met een moordcommando die als missie had de president te vermoorden.

Aanwezigheid van Merkel in Turkije

“Samenwerken met terroristen is net zoals, samen een zak delen met slangen,” voegde de minister eraan toe. “Hetzelfde geldt voor Duitsland. Deze 40 verdachten hebben asiel aangevraagd. De Duitse rechtbanken en de overheid zouden de aanvragen heel goed moeten onderzoeken voor dat ze een beslissing uitbrengen.”

Işık deed zijn uitspraken op dezelfde dag dat Angela Merkel aanwezig was in Turkije. Merkel is er om de bilaterale banden te bespreken, alsook de situatie in Syrië en de vluchtelingenovereenkomst tussen Turkije en de EU.

Mevlüt Çavuşoğlu

De minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu verklaarde nog vorige week dat Turkije de repatriëringsovereenkomst van vluchtelingen met Griekenland zal opzeggen als reactie op de weigering. Zulke beslissing zou het einde kunnen betekenen van de ‘vluchtelingendeal’ die de migratie van vluchtelingen tegenhoudt naar Europa.

Ankara heeft ook gezegd dat ze de ‘deal’ zal annuleren indien de afspraken omtrent de visa niet ten uitvoer worden gebracht.

“Dit zal leiden tot een situatie die verregaande en ernstige gevolgen zal inhouden. Daarom is het zo dat wij opnieuw vragen aan de hele wereld samen te werken tegen terreur. Turkije leidt een oprechte en zeer serieuze strijd tegen terreur en aan deze zal niet verzaakt worden,” vertelde Işık.

“Politieke redenen”

De Duitse wetten garanderen asiel voor vreemdelingen die vervolgd worden voor politieke redenen, zo verklaarde de Duitse voorzitter van de commissie van Buitenlandse Zaken, Norbert Röttgen.

De soldaten in kwestie hebben gesproken in de Duitse pers, waarin zij verklaren geen banden te hebben met FETÖ. Echter zijn zij niet van plan om zich te komen verdedigen voor de Turkse rechter, uit angst om alsnog veroordeeld te worden.

Hurriyet