Links: De Britse premier Theresa May | Rechts: De Turkse president Erdogan

De Britse premier Theresa May en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tekenden een defensiedeal in Ankara en willen hierdoor hun handelsrelaties versterken.

Tijdens een gesprek in Ankara kwamen beide landen overeen dat ze in het licht van de Brexit hun bilaterale banden willen versterken. Tijdens het bezoek werd ook een contract getekend met het Britse wapenbedrijf BAE Systems en Turkish Aerospace.

Een van onze oudste vrienden

May benadrukte de historische banden tussen Turkije en Groot-Brittannië. De premier beschreef Turkije zelfs als “één van de oudste vrienden” van Het Verenigd Koninkrijk, een verwijzing naar de relaties tussen het Ottomaanse Rijk en Engeland onder Elizabeth I. Ze zei “fier” te zijn dat ze na de mislukte putsch van 15 juli 2016 aan de zijde van Turkije bleef staan. “Nu is het belangrijk dat Turkije haar democratie ondersteunt door de rechtsstaat te handhaven en haar internationale verplichtingen inzake mensenrechten na te komen, zoals de regering beloofd heeft,” aldus May.

Samenwerken

Theresa May verklaarde verder dat Turkije samen met Groot-Brittannië een werkgroep zal oprichten om, in het kader van de Brexit, “de handelsrelaties tussen beide landen” te versterken. “We willen de bilaterale banden tussen onze landen versterken. Een versteviging van onze banden is voor beide landen voordelig en zal ook zorgen voor een toename in welvaart,” aldus May.

Vrijhandelsakkoord

Volgens Erdogan willen beide landen hun handelsvolume verhogen naar 20 miljard dollar. Premier Yilidirim verklaarde dat een vrijhandelsakkoord tussen beide landen tot een mogelijkheid behoort.

Jachtvliegtuigen

De Britse premier verklaarde verder dat het Britse wapenbedrijf BAE Systems en Turkish Aerospace Industries een contract van meer dan 100 miljoen pond hebben ondertekend. Beide landen zullen samenwerken voor de ontwikkeling van TF-X jachtvliegtuigen.

De TF-X, een jachtvliegtuig van de vijfde generatie, wordt gebouwd ter vervanging van de Turkse F-16.

Defensiedeal

Ian King, algemeen directeur van BAE Systems, verklaarde blij te zijn met de stappen die gezet werden om de defensiesamenwerking te intensiveren: “Dit is de eerste stap voor een bredere samenwerking inzake defensie. Door de defensiedeal zal het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste partners van Turkije worden. Bij uitbreiding kunnen ook contracten worden afgesloten voor de levering van radars, wapens, sensoren en motoren.”

Algemeen directeur van BAE Systems, Ian King

Hürriyet