Donald Trump gaf een verklaring zondagavond na de massale protesten die waren losgebarsten over het hele land als antwoord op het laatste decreet om vluchtelingen en burgers uit zeven moslimlanden, waaronder Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië, de toegang te verbieden tot de Verenigde Staten.

“Voor alle duidelijkheid, dit is geen moslimban, zoals de media zo valselijk schrijft. Het gaat hier niet om religie, het gaat hier om terreur en de veiligheid van het land te vrijwaren” – Donald J. Trump

Zoals we gewoon zijn van Trump, is elk woord in deze zin, onjuist of in zijn woorden: “alternatieve feiten”.

Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York

Het is een Moslimban. Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York en huidig Cyber Security Adviseur van Trump, gaf zoveel toe aan Fox News in een vraag over de details van de oorsprong van het decreet: “Ik zal het volledige verhaal vertellen. Toen hij het aankondigde zei hij expliciet ‘Moslimban’. Hij belde mij en zei ‘stel een commissie samen. Toon mij de juiste weg om het legaal te maken’”.

Als je ook ziet wie van deze decreet afwist en waar het vandaan komt, wordt het plaatje beter zichtbaar. Het decreet dat in allerijl was opgesteld, is geweten en opgesteld door een handvol mensen. Waaronder Stephen Bannon, de rechts-populistische chef strateeg in het Witte Huis. Stephen Miller, de anti-immigratieadviseur en Donald Trump zelf.

“Kans om gedood te worden door terroristische immigrant is 1 op 3.6 miljoen”

Het gaat om religie. Trump zei het op de Christian Broadcast Network, toen hij zweerde dat hij christenen vanuit verbannen landen zou toelaten, maar moslims niet.

Het gaat niet om terreur. Er is geen grote angst van terrorisme door vluchtelingen. Van de 784.000 vluchtelingen die in de voorbije 15 jaar zijn gesetteld in de VS, zijn er precies 3 gearresteerd voor het plannen van terroristische activiteiten. Dit volgens het rapport van Alex Norwasteh van het Cato Instituut.

Van de 3.252.493 vluchtelingen die zijn opgenomen in het land van 1975 tot 2016, waren er in totaal 20 die deelnamen aan terroristische activiteiten. Dat is 0,00062%. Van die 20 waren er 3 die succesvol waren in hun opzet en doodden ze 3 mensen.
Het is zelfs zo dat de kans gedood te worden door een terroristische immigrant 1 op 3.6 miljoen is en dat is inclusief het aantal doden van 9/11.

Het gaat niet om de veiligheid van het land. Tussen 1975 en 2016, zijn er precies 0 Amerikanen vermoord in de VS door iemand die oorspronkelijk van 1 van die 7 landen komt. Maar het verbod is wel geldig op één van de belangrijkste bondgenoten van Amerika in het gevecht tegen ISIS. Daniel Benjamin, vroegere counterterrorisme officier, zei het heel duidelijk: “Ik snap niet, waarom we de Irakezen willen vervreemden, wanneer zij onze grondtroepen zijn in het gevecht met ISIS.”

Ik recapituleer:
Dit is een moslimban
Het gaat om religie
Het gaat niet om terrorisme
Het gaat niet om de veiligheid van een land.

Scherpe kritiek op Trump

 

De bestuursvoorzitters van Google, Apple, Facebook en Twitter hebben reeds zeer scherpe kritiek gegeven. Apple- voorman Tim Cook zei dat “Apple niet zou bestaan zonder immigratie”. De bedrijven uit Silicon Valley vrezen dat werknemers met een van de verkeerde zeven nationaliteiten na een familiebezoek of vakantie in het buitenland niet kunnen terugkeren.

Maar natuurlijk krijg je langs alle kanten een reactie. Sommige reageren scherp, anderen willen de kat uit de boom kijken. Enkelingen beweren dat iedereen hysterisch aan het doen is en we het kalmer aan moeten doen. En dan heb je natuurlijk ook die kalme mensen die er niet akkoord meegaan of het arbitrair vinden.

Jawel beste lezer.

Onze Europese politici, op een paar uitzonderingen na, waren ziedend, woedend en razend. Dit is natuurlijk sarcastisch bedoeld. Wat daarentegen niet sarcastisch is, is het feit van de polarisatie en de haat jegens moslims een scherpe stijging kent. Een paar dagen geleden is een moskee afgebrand in Texas. Vandaag een terreuraanval in een moskee in Quebec, Canada.

Solidariteit

Wat dan weer wel positief is dat overal ter wereld mensen in opstand zijn gekomen in solidariteit. Veelvoudige herhalingen van Niemollers gedicht en The New Colossus werden gretig gedeeld op sociale media en op de talloze borden en spandoeken aan de luchthavens.

Je mag zeggen wat je wilt over Trump, maar hij heeft op 10 dagen tijd de mensen meer samengebracht en verenigd dan Obama in 8 jaar tijd. Is dit voldoende? Gaat het protest blijven duren? Ik weet het niet, maar ik herinner mij wel deze quote: ” The only thing necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.”

Bron:Reza Aslan, CNN