Er zijn in Turkije twee grote militaire coups geweest. 27 mei 1960 was daar de eerste van. De gekozen premier Adnan Menderes werd daarbij samen met twee van zijn ministers opgehangen. 12 september 1980 was de 2de grootste militaire coup in Turkije. In het verleden zijn er drie grote ‘militaire memorandums’ geweest waarbij de democratisch verkozen regeringen gedwongen hun functie moesten neerleggen.

Op 15 juli 2016 heeft de laatste poging tot militaire coup in Turkije plaatsgevonden. Het was de bloedigste met 240 doden, waarvan 173 burgers en duizenden gewonden. Er is een doelbewust operatie geweest om president Erdogan te liquideren.

In de nacht van vrijdag op zaterdag (op 15 juli) kondigde Karas op de Turkse staatszender TRT de staat van beleg af.

Ondanks beslag op diverse zenders, waaronder de staatstelevisie TRT, heeft president Erdogan live via Facetime het volk opgeroepen om de straten op te gaan en zich te verzetten tegen de coupplegers. De coupplegers hadden er niet op gerekend dat ze zulke ongekende weerstand zouden krijgen. Het is ook ongekend in de moderne geschiedenis dat een volk zijn democratie beschermt tegen coupplegers. Deze coup werd gepleegd door aanhangers van Fethullah Gülen, de zogenaamde spirituele leider van de hizmetbeweging. Zij hebben in de afgelopen 40 jaar in de belangrijkste instanties van het land geïnfiltreerd om vervolgens niet naar de Turkse wetten, maar naar de opdrachten van hun spirituele leider te handelen. In Turkije worden zij naast FETÖ (de terreur organisatie van Fethullah gülen) ook wel de parallelle staat genoemd.

Erdogan dictator of volksheld?

Erdogan wordt heel vaak vergeleken met Adolf Hitler. Een massamoordenaar die verantwoordelijk is voor de Holocaust waar meer dan 5 miljoen mensen zijn vermoord. Erger kan je iemand haast niet beledigen! Echter zodra Erdogan dezelfde woorden tegen Europese regeringen gebruikt vanwege de fascistische handelingen in die landen, dan is het hek van de dam. Je zou bijna denken dat Europa een monopolie heeft op het vrijelijk en onbegrensd mogen beledigen van anderen. Is het niet zo dat hij die de bal kaatst, deze terug kan verwachten?

Armeense gemeenschap

Daar waar diezelfde Europese leiders aan het bakkeleien waren over het wel of niet opnemen van vluchtelingen, heeft Erdogan er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er meer dan 4 miljoen vluchtelingen in Turkije zijn opgenomen en onderdak, voeding en bescherming krijgen. Het was Erdogan die de assimilatiepolitiek t.a.v. de Koerdische gemeenschap door Kemalisten in Turkije heeft beëindigd. Daarnaast heeft de Koerdische gemeenschap al hun rechten teruggegeven die zij sinds 1923 niet hadden. Erdogan heeft het altijd over binding en in vrede samenleven ondanks alle verschillen. De christenen, zoals de Armeense gemeenschap, krijgen overheidssteun om hun kerken te renoveren.

Vriijheden

Voordat Erdogan aan de macht kwam, was het allemaal door de grondwet bepaald hoe mensen zich moesten kleden en hoe zij zich moesten gedragen. Vrijheden zijn nog nooit zo groot geweest als in de periode van Erdogan. De bevolking is helemaal in de ban van zijn leiderschap, maar ook door zijn barmhartigheid die hij altijd heeft voor zijn volk. Tussen alle landen van de wereld is Turkije de leider op het gebied van humanitaire hulp. Na Amerika staat Turkije op nummer 2 wat betreft humanitaire hulp.

Rasit Yildirim, Eraslan Gungor