Foto: de Turkse luchtmachtbasis Incirlik

Duitsland heeft het Turkse verzoek tot inzage van verzamelde inlichtingen in de strijd tegen IS geweigerd. Tornado gevechtsvliegtuigen verzamelden beelden terwijl ze opereerden vanuit de militaire vliegbasis Incirlik.

De verklaring van de Duitse bronnen binnen de regering bevestigen dat ze bezorgd is dat Turkije gebruik zou kunnen maken van de beelden in zijn militaire campagne tegen de YPG-terroristen. De Duitse minister van Defensie weigert enige commentaar over het voorval te geven.

Dit voorval zou de verslechterde relaties tussen beide landen kunnen verergeren, zeker nu Angela Merkel over enkele dagen op staatsbezoek naar Turkije komt. Duitse parlementsleden stemden in om de steun uit te breiden in de oorlog tegen IS, dit hield onder ander in de operationele inzet van 250 militairen. Dit op voorwaarde dat Ankara de toegang zou verlenen tot de luchtmachtbasis voor Duitse parlementsleden.

Toegang ontzegd tot de militaire basis

Turkije had Berlijn tegen de schenen gestampt toen ze Duitse parlementsleden de toegang had ontzegd als reactie op de wet die het Duits parlement goedkeurde over de kwalificatie van de Armeense kwestie tot genocide.

De relaties tussen beide landen zijn ook ernstig beschadigd sinds de Duitse overheid gevluchte coupplegers niet wil uitleveren en zij PKK-terroristen ondergedoken houden.

Sabah