De EU heeft gefaald in het begrijpen en in het erkennen dat FETÖ verantwoordelijk was voor de gefaalde coup in Turkije, vertelde een Britse minister dinsdag. De minister Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan, die tevens zetelt in het parlement, verklaarde oprecht dat FETÖ zich had geïnfiltreerd in het staatsstelsel om zo de coup te kunnen organiseren. De coup kostte het leven van 248 slachtoffers en verwondde 2200 anderen.

Duncan was de eerste minister van het Westen die Turkije ging bezoeken na de gefaalde coup. Hij deed de verklaringen voor de ‘Commissie van Buitenlandse Zaken over de betrekkingen met Turkije’, die instaat voor de relaties tussen beide landen.

Duncan verwerpt de ‘claims’ van ‘false flags’ die uitgebracht waren ten aanzien van de Turkse overheid. Deze conclusie maakte hij al toen hij als eerste lid van de politieke klasse Turkije bezocht, dit drie dagen na de gefaalde coup.

“Het konvooi van de Turkse premier Yıldırım werd zelf aangevallen door commando’s en ik heb gesproken met leden van het parlement die getuige waren van de bombardementen,” verklaarde hij ook in de commissie.

De minister Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan

“Turkije wordt nog altijd bedreigd met coups en wordt geteisterd door terreuraanslagen van de PKK en IS”

Hij merkte ook op de het Brits equivalent van de couppoging in Turkije gelijkend zou zijn op de situatie waarbij soldaten het vuur zouden openen op burgers, het Brits parlement zouden bombarderen, de BBC omroep zouden kapen en moordpogingen zouden uitvoeren tegen de eerste minister en de Queen.

“Het equivalent is een simulatie, maar dit is realiteit in Turkije. Bovendien bleef het niet daarbij, Turkije wordt nog altijd bedreigd met coups en wordt geplaagd door terreuraanslagen van de PKK en IS,” voegde hij toe.

Meer begrip voor Turkije

“Wij moeten begrijpen wat Turkije heeft doorstaan. De EU moet begrijpen wat Turkije heeft meegemaakt en nu nog altijd ondergaat,” vertelde hij aan de commissie. De minister onderlijnde ook dat Turkije een zeer belangrijke bondgenoot is van het VK en dat het van cruciaal belang is de economische en politieke dimensies te verstaan in de bilaterale betrekkingen.

De Britse eerste minister Theresa May, bezocht Turkije zaterdag en heeft president Recep Tayyip Erdoğan en de eerste minister Binali Yıldırım ontmoet, in het kader van de Brexit.

Sabah