Yilmaz Öztürk (CHP)

De adjunct-voorzitter van de seculiere oppositiepartij CHP heft wenkbrauwen op door te suggereren dat de Syriërs in Turkije rondhangen en flirten met Turkse meisjes, terwijl Turkse soldaten sterven in Syrië.

“Onze soldaten worden gemarteld in El-Bab. Maar kijk eens naar de leeftijd van de Syrische mannen die zijn gevlucht naar Turkije. 819.350 zijn tussen de 15 en 44 jaar. Die kunnen zo het leger in, maar in plaats daarvan hangen ze rond in cafés en pubs met Turkse meisjes”, zei hij.

Yilmaz gaf ook commentaar op de lopende operatie Eufraat Schild in El-Bab die op dit moment plaatsvindt in het noorden van Syrië. Hij benadrukte dat de “ongecontroleerde passage” van vluchtelingen, problemen voor veiligheid gaf. Hij gaf ook kritiek op de Amerikaanse president Trump en beschreef zijn reisverbod in geval van de 7 moslimlanden als islamofoob en racistisch.

Hypocrisie

“Er is hypocrisie. Niet alleen in Europa, maar ook hier. We kunnen zeggen dat de regering die Europa van hypocrisie beschuldigde en stil bleef toen de Syriërs hier kwamen, maar ze vervallen in dezelfde stelling door te zwijgen over de kwestie in de Verenigde Staten.

Het kan slim zijn om de kat uit de boom te bekijken om wrijvingen te vermijden, maar achteraf roepen in dergelijke gevoelige zaken heeft geen enkele betekenis”, concludeerde Yilmaz Öztürk zijn betoog.

Yilmaz Öztürk was de Turkse consul-generaal in Mosul in 2014, toen IS de stad bezette en alle Turkse diplomaten en hun families gijzelde gedurende 101 dagen. Bij zijn terugkeer, trad hij toe tot de CHP.

Hürriyet