Duran Kalkan

Duran Kalkan, senior leider en één van de vijf oprichters van de PKK, drong bij elke sociale groep in Turkije aan om NEE te stemmen in het aanstaande referendum voor de grondwetswijziging die het mogelijk maakt om over te stappen naar een presidentieel systeem.

Volgens de Turkse media, beweerde de PKK-figuur dat de leider van de Nationalistische Beweging Partij (MHP) Devlet Bahceli het presidentieel systeem steunt, omdat hij en Recep Tayyip Erdoğan een akkoord over de uitroeiing van de terroristische organisatie hadden gemaakt. Ook Riza Altun, senior directeur van de PKK gelieerde Koerdische Gemeenschappen Unie (KCK) deed vorige week een beroep op mensen om tegen het voorstel te stemmen.

Presidentieel systeem

Foto: Nee-campagne van HDP tegen het presidentieel systeem

Intussen hebben de politieke partijen ook hun campagnes gestart voor en tegen het wetsvoorstel. Als het wordt aangenomen, zal Turkije overgaan van een parlementair stelsel naar een presidentieel systeem. De Democratische Partij van het Volk (HDP) is hun campagne begonnen in “Bagcilar” met een luidkeelse NEE tegen het wetsvoorstel. Sinds beide voorzitters momenteel aangeklaagd zijn door het Openbare Ministerie voor ondersteuning en het uitdragen van ideeën van de PKK, werd het evenement naar voren gedragen door Istanbul adjunct Pervin Buldan, waar talrijke foto’s van gedode PKK-militanten de muren versierden.

Intimidatie

De HDP en de Republikeinse Volkspartij (CHP) zijn de twee partijen met zetels in het parlement dat een blok vormt tegen het referendum. De PKK en de HDP, toen bekend als de partij van Vrede en Democratie (BDP), was ook in 2010 tegen het referendum waarin de rechterlijke organisatie werd hervormd. Demirtas had een beroep gedaan op mensen om het referendum te boycotten, terwijl de PKK-militanten een schrikbewind uitvoerden in het zuidoosten van Turkije, door intimidatie en de dorpelingen te bedreigen hun dorp af te branden als ze gingen stemmen.

Sabah