DELEN

De Kerk van Aghdamar, ook de Kerk van het Heilige Kruis genoemd, heeft op 9 september voor de eerste maal in drie jaar tijd haar deuren geopend voor het publiek. De lezing in de middeleeuwse Armeense kerk, gesitueerd in de oostelijke Turkse provincie Van, werd gehouden door de Armeense patriarch Aram Ateşyan en bijgewoond door honderden mensen.

Na een restauratieperiode tussen 2005 en 2007 werd de kerk geopend als een museum voor monumenten. Drie jaar later, in 2010, konden de mensen voor de eerste maal in vijfennegentig jaar een jaarlijkse hoogmis in de Kerk van Aghdamar bijwonen.

De Armeense patriarchaat van Istanbul heeft in de periode tussen 2010 en 2014 jaarlijks verschillende internationale religieuze ceremonies georganiseerd in de kerk. Sindsdien werden de misvieringen op pauze gezet wegens veiligheidsredenen. Op 9 september dit jaar zijn de religieuze activiteiten in de kerk hervat.

Mensen die deelnamen aan de eerste misviering in drie jaar tijd vertrokken vroeg in de ochtend naar de Aghdamar haven, waar ze na een twintig minuten rit op de boot aankwamen op Aghdamar eiland, de locatie van de Kerk van het Heilige Kruis.

Architect en bisschop, bekend onder de naam, Manuel bouwde onder toezicht van de Armeense koning Gagik I Artsruni de kerk tussen 915 en 921 na Christus.

M.S.

Hurriyet