De Turkse first lady Emine Erdogan heeft dinsdag een onderscheiding voor haar filantropische en humanitaire daden betreffende de Rohingya crisis in ontvangst genomen. De onderscheiding werd in Londen uitgereikt op het sociaal-economisch evenement Global Donors Forum, de tweejarige samenkomst van de World Congress of Muslim Philanthropists.

Desondanks levensbedreigingen trok Emine Erdogan voor het eerst naar Myanmar in 2012 en plaatste de vervolging van de Rohingya in de internationale schijnwerpers. Ze was de eerste om humanitaire hulpverlening te organiseren die zich inzetten voor de islamitische minderheid van de Rohingya bevolkingsgroep.

De Turkse first lady en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bezochten op 7 september 2017 vluchtelingenkampen in zuidoostelijk Bangladesh. Die plaatsen waren toevluchtsoorden voor de islamitische Rohingya, die Rakhine, een staat in Myanmar, ontvlucht waren.

Emine Erdogan en Mevlut Cavusoglu verschaften humanitaire hulp aan de islamitische Rohingya in een vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, een district in Bangladesh dicht tegen de grens met Myanmar.

De Turkse first lady schreef op september 19 vorig jaar ook een artikel, getiteld “The world cannot ignore the plight of Rohingya Muslims“, voor CNN International. Hierin benadrukte ze de crisis van de islamitische Rohingya bevolkingsgroep en roepte ze de wereld op tot actie.

https://edition.cnn.com/2017/09/18/opinions/emine-erdogan-rohingya-muslims-opinion/index.html

Bovendien schreef ze ook brieven naar de echtgenoten van wereldleiders betreffende de aanhoudende Rohingya crisis.

Palestijnen

Emine Erdogan stelde zich ook gevoelig op betreffende de aanval op Palestijnen in de Gazastrook van 2009.

Ze organiseerde in Istanbul een internationale topconferentie, genaamd “Vrouwen voor Vrede in Palestina, waar echtgenoten van wereldleiders uitgenodigd waren en gezamenlijk opriepen voor een einde aan het geweld in de Gazastrook.

Educatie en gezondheid

Verder heeft Emine Erdogan in Turkije veel filantropisch werk verricht, onder meer op vlak van educatie en gezondheid. Ook heeft ze verschillende acties ondernomen voor de mindervalide gemeenschap.

M.S.

AA