De Turkse Nationale Inlichtingendienst (MİT) heeft een terreurverdachte vanuit de Syrische provincie Latakia, die door het regime gecontroleerd wordt, overgebracht naar Turkije. Dat meldt het persagentschap Anadolu Agency.

Yusuf Nazik (34) werd al lang gezocht door de Turkse autoriteiten. Hij wordt beschouwd als een van de hoofdverdachten van het bombardement op de Zuid-Turkse grensstad Reyhanlı in 2013, waarbij 53 slachtoffers vielen.

Hij werd opgepakt tijdens een gerichte zoekactie en werd overgebracht naar Turkije “langs veilige wegen,” zo lezen we verder in het bericht van Anadolu Agency.

Sleutelrol in het bombardement van 2013

Nazik werd geboren in het district Antakya in de zuidelijke provincie Hatay. Hij bekende dat hij een sleutelrol gespeeld heeft in het bombardement van 2013. Hij verklaarde gefungeerd te hebben als bemiddelaar tussen de uitvoerders van het bombardement en het Syrische regime, dat hij ervan beschuldigt het brein te zijn geweest achter de aanval. Hij wijst met name naar een officier van de Syrische geheime dienst, Mohammed, die ook bekend stond onder de codenaam ‘Hadji’.

In februari werden al negen verdachten tot levenslang veroordeeld in deze zaak, maar acht anderen, onder wie Nazik, bleven spoorloos.

In opdracht van Syrische geheime dienst

Tijdens zijn ondervragingen verklaarde Nazik dat hij, in opdracht van de Syrische geheime dienst, vóór de aanval het terrein ging verkennen en explosieven overbracht van Syrië naar Turkije. Daarnaast zou hij voor twee voertuigen hebben gezorgd.

Nazik stond in categorie blauw op de lijst van meest gezochte terroristen van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij riep zijn vrienden in Syrië op om zich over te geven.

“Ik richt me ook tot de Syrische staat: de Turkse staat is machtig en zal jullie vroeg of laat zeker rekenschap vragen,” voegde hij eraan toe in de video die op 12 september werd vrijgegeven door de Turkse autoriteiten.

Heel serieus

Een hooggeplaatste medewerker aan het onderzoek verklaarde dat men de informatie van Nazik over de betrokkenheid van de Syrische geheime dienst “heel serieus neemt”.

“Er doen al lang geruchten de ronde over de actieve betrokkenheid van het Assad-regime in het bombardement, waarbij 53 onschuldige burgers om het leven kwamen. Deze worden nu door zijn getuigenis bevestigd. Laat de arrestatie en repatriëring van Nazik een herinnering zijn voor alle andere criminelen dat we onverminderd naar hen blijven zoeken. We zullen ons kosten noch moeite besparen om jullie te vinden, op te pakken en recht te doen gelden,” aldus nog dezelfde bron.

Succesvol

Ook volgens minister van Justitie Abdulhamit Gül was de operatie “succesvol”.

“Onze onafhankelijke rechtbanken zullen degenen die moeten gestraft worden een rechtvaardige straf geven,” zo zei hij tijdens de plechtige opening van een nieuwe rechtbank in de Centraal-Anatolische provincie Konya op 12 september.

Hürriyet

S.V.R.