De Turks-Iraanse zakenman Reza Zarrab werd in een welbekend Amerikaans sushi restaurant in New York gefotografeerd. In 2016 werd Zarrab in de Verenigde Staten gearresteerd wegens het omzeilen van door de VS opgelegde economische sancties tegen Iran.

De zakenman was in het restaurant aan het eten met een vrouw, maar besloot te vertrekken toen hij opmerkte dat mensen hem hadden herkend. Op 13 september identificeerde de Turkse media de vrouw als Ayşegül Akgün. Zij is een voormalige vriendin van de ex-vrouw van Zarrab, de Turkse zangeres Ebru Gündeş.

Na zijn arrestatie pleitte hij eerst onschuldig, maar keerde later zijn verweer om en werd een getuige voor de Amerikaanse regering.

Een multimiljardenplan

De Turks-Iraanse zakenman gaf toe betrokken te zijn geweest in een multimiljardenplan om goud te ruilen tegen olie met het doel om economische sancties tegen Iran te ondermijnen. Zarrab ondertekende een overeenkomst met de aanklager voor een mildere gerechtelijke vervolging.

Turks-Iraanse zakenman

Zarrab werd gevangen gehouden in een aparte afdeling in een gevangenis in New York.

De Turks-Iraanse zakenman Reza Zarrab werd de belangrijkste getuige van de Amerikaanse openbare aanklager in de zaak van de economische sancties tegen Iran.

Adjunct-manager van de Turkse bank Halkbank

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1502472/turkije-woest-om-veroordeling-bankier-in-vs

Hierdoor was Mehmet Hakan Atilla, voormalige adjunct-manager van de Turkse bank Halkbank, de enige beklaagde die veroordeeld werd.

Op 3 januari dit jaar werd Atilla door een jury in New York schuldig bevonden op vijf onderdelen van bankfraude en samenzwering.

Hurriyet

M.S.