De Turkse regering heeft Max Zirngast, een Oostenrijkse journalist en activist, op verdenking van een terrorisme-gerelateerde overtreding gearresteerd. Dat heeft Re:volt, een linkse website en werkgever van de gearresteerde journalist, op 11 september meegedeeld.

Re:volt, wat zichzelf omschrijft als een radicaal links-georiënteerd online magazine, deelde mee dat Zirngast in de ochtend van 11 september in zijn appartement in de Turkse hoofdstad Ankara gearresteerd is.

‘We keuren deze arrestatie volmondig af en eisen Max Zirngast’s zijn onmiddellijke vrijlating’, deelde Re:volt mee via een e-mail.

‘Zirngast, een schrijver in ons team, is een gepassioneerde linkse activist en een auteur die zich inzet voor vrijheid en democratie’, voegde de Duitstalige online magazine toe.

Terroristische organisatie

Volgens Re:volt beschuldigt de Turkse regering Zirngast van lidmaatschap bij een terroristische organisatie. De Duitstalige online magazine voegde eraan toe dat de gearresteerde journalist een late twintiger is en een student politieke wetenschappen.

‘We verwachten van Turkije dat ze onmiddellijk verklaren waarom de journalist gearresteerd is. Indien dit niet mogelijk is, moet hij onmiddellijk vrijgelaten worden’, zei de Oostenrijkse kanselier Sebastien Kurz.

Tegen de toetreding van Turkije in de Europese Unie

De regering Kurz is tegen de toetreding van Turkije in de Europese Unie en is van mening dat de onderhandelingen hier omtrent stopgezet moeten worden. Desondanks, beide landen hebben de laatste tijd hun verstandhouding met elkaar proberen te verbeteren.

De Turkse overheid heeft nog geen commentaar over de arrestatie van journalist Max Zirngast vrijgegeven.

Hurriyet

M.S.