Foto: Hadis Najafi (“Het meisje met de haardot” werd door de oproerpolitie doodgeschoten.)

In Iran zorgt de dood van een jonge vrouw – de tweede in amper enkele weken tijd – voor grote verontwaardiging in de wereld.

De 20-jarige Hadis Najafi, met Turkse roots, werd doodgeschoten door de Iraanse politie tijdens een van de vele protesten naar aanleiding van het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini.

Zij werd mishandeld omdat ze haar hijab niet correct zou hebben gedragen. Beelden van Najafi, die nu geprezen wordt als verzetssymbool, worden massaal gedeeld op sociale media. Volgens een ngo zijn er in Iran minstens 76 mensen om het leven gekomen.

De dood van Mahsa Amini, die werd vermoord door de zedenpolitie wegens “foutief gebruik” van haar hijab, heeft in Iran een golf van demonstraties ontketend.

Vrouwen knippen hun haar af en verbranden hun hijab uit protest. De afgelopen week zijn al duizenden mensen de straat op getrokken om hun ongenoegen over het conservatieve regime in het land te uiten.

In totaal zouden al minstens 41 mensen bij de protesten om het leven zijn gekomen, volgens de staatstelevisie. De ngo ‘Iran Human Rights’ (IHR), die opereert vanuit het Noorse Oslo, maakte zondagavond echter melding van minstens 76 overlijdens.

De internetpannes maken het erg moeilijk om de dodentol te bevestigen, benadrukte de organisatie.

Onder de overledenen is ook de 20-jarige Hadis Najafi. De politie schoot afgelopen donderdag zes keer op de vrouw, die onder meer geraakt werd in haar hoofd, hals en borst.

Najafi woonde een demonstratie bij in de stad Karaj, zo’n 20 kilometer ten westen van de Iraanse hoofdstad Teheran.

In haar hart geschoten

Op beelden die genomen zijn voor de fatale schietpartij is te zien hoe de vrouw – zonder hijab – haar blonde haren in een paardenstaart doet vooraleer ze de straat op trekt.

De video wordt massaal gedeeld op sociale media en manifestanten beschouwen Najafi nu als het symbool van de protesten.

Zondag veroordeelde de Europese Unie het harde optreden van de Iraanse politie.

“Het wijdverbreide en onevenredige gebruik van geweld tegen de demonstranten is niet te rechtvaardigen en onaanvaardbaar”, klonk het.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borell riep Teheran bovendien op om alle niet-gewelddadige manifestanten vrij te laten.

De ultraconservatieve Iraanse president Ebrahim Raisi blijft daarentegen volhouden dat er krachtig moet worden opgetreden tegen de golf van onrust in zijn land.

Bron: Belgische media