Foto (van links naar rechts): Erdogan, Kubicki en de poster van de film Ratatouille.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 27 september de Duitse ambassadeur in Ankara ontboden uit protest tegen de opmerkingen van een Duitse politicus die Erdoğan vergeleek met een “kleine rioolrat”.

“Wij veroordelen ten scherpste de beledigende uitspraken van Wolfgang Kubicki, de vice-voorzitter van het Duitse federale parlement, over onze president (Erdoğan) in een toespraak tijdens zijn verkiezingscampagne in Nedersaksen”, zei de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Tanju Bilgiç, in een verklaring.

“(Kubicki) is volledig verstoken van politieke moraal en verantwoordelijkheid,” zei Bilgiç, eraan toevoegend dat dergelijke “onfatsoenlijke uitspraken in wezen een idee geven van Kubicki’s politieke en morele niveau, en zijn vulgariteit onthullen.”

Bij navraag bij Reuters bevestigde Kubicki de opmerking te hebben gemaakt tijdens een verkiezingsbijeenkomst, toen hij de aandacht probeerde te vestigen op een toename van het aantal illegale migranten die vanuit Turkije via de zogenaamde Balkanroute naar Duitsland trekken.

Kubicki

“Een rioolrat is een klein, schattig, maar tegelijkertijd slim en sluw wezen dat ook voorkomt in kinderverhalen,” zei Kubicki, waarbij hij de populaire animatiefilm “Ratatouille” als voorbeeld aanhaalde.

Kubicki, een wetgever van de pro-zakelijke Vrije Democratische Partij (FDP), een van de partijen in de Duitse regeringscoalitie, zei dat Erdogan een goede deal voor Turkije had gesloten toen hij in 2015 instemde met een beperking van het aantal vluchtelingen dat de Europese Unie binnenkwam.

“Maar tegelijkertijd moeten we vaststellen dat de vluchtelingengolf langs de Balkanroute (vanuit Turkije) weer toeneemt, wat een uitdaging is voor het Duitse buitenlandse en binnenlandse beleid,” zei hij.

Turkije is een kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maar de onderhandelingen zijn lange tijd vastgelopen door onenigheid over een aantal kwesties.

Het beledigen van de president is strafbaar in Turkije, waar Erdoğan en zijn regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) al twee decennia aan de macht zijn.

Bron: Duitse media