Foto: Selahattin Demirtaş

De bekende politicus en PKK-terreursympathisant Selahattin Demirtaş heeft kritiek geuit op zijn in 2012 gedateerde uitspraak “We zullen een standbeeld van Öcalan oprichten”, waarmee hij verwees naar de gevangengenomen PKK-leider.

Demirtaş zei dat hij dat vandaag niet meer zou zeggen, omdat het “verkeerd begrepen kan worden”.

De gevangen voormalige voorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP), Selahattin Demirtaş, heeft gesproken over zijn eerdere uitspraken van “We zullen een standbeeld van Öcalan oprichten.”

In 2012 had Demirtaş gezegd: “We zullen een standbeeld van Öcalan oprichten”, verwijzend naar de gevangen Koerdische Arbeiderspartij (PKK) leider Abdullah Öcalan.

Hij had deze opmerkingen gemaakt tijdens een bijeenkomst in de zuidoostelijke provincie Mardin als leider van de Partij voor Vrede en Democratie (BDP).

De opmerkingen van Demirtaş zijn sindsdien gebruikt door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), die beweert dat er een organische band bestaat tussen de HDP en de terreurorganisatie PKK.

Demirtaş zei tegen journalisten van Halk TV: “Er zijn enkele zinnen die ik vandaag niet op die manier zou gebruiken of uitdrukken. Bijvoorbeeld, ‘We zullen een standbeeld van Apo oprichten’ was erg vatbaar om zowel uit zijn verband te worden gerukt als verkeerd te worden begrepen.”

“Destijds bedoelde ik dat Öcalan de PKK zou ontwapenen. Öcalan zelf wil zijn standbeeld niet oprichten. Hij dacht dat er vrede of een democratische oplossing zou komen. Het is ook vergeten, maar in die tijd aarzelden AKP-figuren niet om te zeggen dat (president Recep Tayyip) Erdoğan en Öcalan de Nobelprijs voor de Vrede zouden moeten krijgen. Het was zo’n sfeer. De politieke sfeer van de periode waarin ik die zin uitsprak, wordt vergeten,” zei hij.

“Eigenlijk ben ik niet zo’n liefhebber van beelden. Ik gebruikte die zin in figuurlijke zin. Sterker nog, op dezelfde dag zei ik dat ‘ik geen beeldhouwfanaat ben’,” zei hij.

“Aan de andere kant werd de video waarop ik die zin zei vrijgegeven door de pro-AKP media nadat het resolutieproces was afgelopen. Drie jaar lang dacht niemand zelfs maar aan dat gesprek. Zelfs de aanklager stelde drie jaar later een onderzoek in.”

“Ik denk dat ik dit en enkele soortgelijke gesprekken zorgvuldiger had moeten doen. Natuurlijk is geen van deze verklaringen strafbaar. Desondanks heb ik 144 onderzoeken, 47 rechtszaken, 10.000 jaar en 38 verzwaarde levenslange gevangenisstraffen moeten ondergaan, alleen vanwege mijn toespraken, tot nu toe. Ik heb zes jaar in de gevangenis gezeten en ben veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf,” voegde hij eraan toe.

De vredesbesprekingen tussen de PKK en de Turkse staat begonnen in 2013 en liepen in 2015 vast.

Demirtaş zit sinds 2016 in de gevangenis. Hem wacht honderden jaren gevangenisstraf op beschuldigingen die verband houden met de PKK, ondanks een eerdere uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat hij op politieke gronden gevangen is gezet en onmiddellijk moet worden vrijgelaten.

Bron: Turkse media