Een verontschuldiging van Nederland voor het uitgevaardigd verbod om een Turkse minister de toegang tot het consulaat in Rotterdam, dat Turks grondgebied is, te weigeren, zal niet genoeg zijn om de relaties tot goede orde te brengen, verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu op 12 maart, eraan toevoegend dat de acties die ondernomen zijn door Nederland consequenties zullen meebrengen.

De minister verklaarde dat zij in eerste orde een geschreven verontschuldiging verwachten van Nederland, dat deze op zich genomen niet voldoende zal zijn en dat Turkije verdere maatregelen zal treffen. Hij liet ook weten dat de Nederlandse ambassadeur in Turkije, Cornelis van Rij, ‘persona non grata’ is in Turkije.

Maatregelen

“Dit incident zal een staartje krijgen. Enkel verontschuldigen is onvoldoende. Wij zijn begonnen met maatregelen te treffen. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije. Nederland zal zich verontschuldigen, anders zullen wij maatregelen blijven nemen”, vertelde Çavuşoğlu aan reporters in Frankrijk. Çavuşoğlu verklaarde ook dat hij wacht op een veroordeling van de EU. Bovendien beschreef hij het incident als “fascistisch”.

Hurriyet