Turkse ambtenaren hebben ontkend dat een man geklommen is op het Nederlands consulaat in Istanbul om de Nederlandse vlag te vervangen door een Turkse, naar aanleiding van de protesten in Rotterdam.

Bronnen binnen de Turkse overheid laten weten, dat het vervangen van de vlag gedaan werd door het eigen personeel van het Nederlandse consulaat, zonder enige inmenging van Turkije. “Het is onmogelijk voor eenieder en zeker een buitenstaander, het consulaat binnen te dringen en de vlag daar te gaan vervangen”, bevestigde de bronnen.

Maatregelen

De vlag van het consulaat, werd terug vervangen door een Nederlandse, 30 minuten na het voorval. De Turkse politie heeft ook enorm strenge maatregelen genomen ter bescherming van het consulaat en alle Nederlandse diplomaten.

De onvrede in Turkije kwam er na de intrekking van de landingsrechten van de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu en het aanhouden van de minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, zodat zij niet het Turks consulaat te Rotterdam kon binnengaan. De gewelddadige verwijdering van demonstranten, die in eerste instantie de Turkse minister wilde ontmoeten, heeft de onvrede alleen maar verergerd.

Sabah