De Nederlandse oproerpolitie heeft met bijzonder veel geweld demonstranten verwijderd, die vreedzaam aan het protesteren waren tegen de beslissing van de Nederlandse regering om de Turkse minister van Familiezaken en Sociale Zaken, Fatma Betül Sayan Kaya, te verbieden zich te komen uitspreken over het komende referendum.

Honderden demonstranten met Turkse vlaggen verzamelden zich zaterdag rond het Turks consulaat in Rotterdam, met de eis de Turkse minister te mogen ontmoeten. Als reactie daarop, werd de Rotterdamse politie de opdracht gegeven om de demonstranten uiteen te drijven en te verwijderen.

Minister Kaya beklaagde dat de Nederlandse politie gebruik maakte van paarden en honden om de demonstranten aan te vallen. Politieagenten maakten dan ook uitvoerig gebruik van politiehonden om de demonstranten fysiek toe te takelen.

Politiehond

Zo was er een politieagent die op een demonstrant sloeg met zijn baton totdat de man in elkaar viel om dan achteraf zijn politiehond los te laten op diezelfde persoon, die weerloos op de grond lag. De politiehond deed zoals het hem opgedragen werd en beet de man, die ondertussen op de grond lag na de slagen.

De politie zette ook metalen hekken in en patrouilleerde op paarden om de demonstranten weg te houden van het consulaat. Na de berichten van de gebeurtenissen op sociale media, zijn er veel demonstranten uit andere landen toegekomen, om zich te voegen tegen het onrecht dat de Turkse minister werd aangedaan.

Frappant is het ook dat de Nederlandse politie, de Turkse pers heeft gecensureerd om verslaggeving te doen over het voorval.

Sabah