Het netwerk van Fethullah Gülen, beter gekend als FETÖ, heeft volgens het Turks Openbaar Ministerie spionnen van de CIA ingehuurd als leerkrachten op de Gülenscholen. Dit is te lezen in de tenlastelegging van de hoofdverdachten die hebben meegewerkt aan de mislukte coup van 15 juli 2016.

Op 8 maart, heeft het Hof van Ernstige Misdaden de strafvordering van het Openbaar Ministerie ontvankelijk verklaard tegen de 221 beschuldigden, waaronder Gülen zelf, die vermoed wordt, de centrale figuur te zijn in de poging om de democratische regering omver te werpen, vorige zomer.

Hierin wordt de poging blootgelegd om de democratische grondwettelijke orde omver te werpen door gebruik te maken van verraderlijke praktijken. Deze gebeurde met behulp van 35 vliegtuigen, 37 helikopters, 246 gepantserde wagens en 4000 militaire vuurwapens.

CIA spionnen 

De tenlastelegging, die 2500 pagina’s telt, omschrijft hoe het Gülennetwerk, Amerikaanse CIA spionnen inhuurde, door gebruik te maken van diplomatische paspoorten, onder het mom van tewerkstelling in Turkse Gülenscholen.

“Het gebruik maken van code-namen en het constant veranderen van telefoonnummers, doet ernstig vermoeden dat de terreurorganisatie opereerde onder toezicht van één of meerdere buitenlandse inlichtingendiensten”, las de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie.

Lobbygroepen

In de tenlastelegging kon men ook lezen dat uit het onderzoek “helder” is gebleken dat dit Gülennetwerk verbonden is aan bepaalde lobbygroepen in Europa en de VS. Ook is het “helder” geworden dat het netwerk deze lobby’s extreem vrijgevige donaties had overgemaakt in ruil voor anti-Turkse campagnes. Bovendien waren er ook donaties overgemaakt aan kerken in de VS en aan presidentiële campagnes wereldwijd.

De debatten van het proces zullen van start gaan op 22 mei. Het Gülennetwerk wordt wereldwijd geacht, de organisator te zijn van de gefaalde coup, die het leven heeft gekost van 249 mensen en 2200 gewonden maakte.

De Turkse overheid heeft ook Gülenisten beschuldigd van infiltratie, in elke belangrijke overheidsinstelling met het doel de staat omver te werpen.

Hurriyet