Een Turkse rechtbank heeft een vaderschapstest bevolen bij een man die in Nederland woont.

Dit is de eerste zaak in Turkije waarin iemand die in het buitenland woont een DNA-monster moet afstaan.

Zeki Sabuncu, een zakenman uit de westelijke provincie Izmir, werd ervan beschuldigd Turkije te zijn ontvlucht naar Nederland om formele adoptie van zijn twee buitenechtelijke kinderen te vermijden.

Zeki Sabuncu had van 1991 tot 1998 een relatie met A.Ç., de moeder van B.Ç. en T.Ç., maar de twee zijn nooit officieel getrouwd. Toen A.Ç. formeel wilde trouwen, verliet Zeki Sabuncu Turkije waar hij een hotel bezat.

In Nederland begon hij een nieuw leven en richtte daar twee bedrijven op. De twee broers en zussen spanden jaren geleden een vaderschapsproces aan tegen hun vader, die een fortuin van 10 miljoen euro heeft.

Zeki Sabuncu sloeg hoorzittingen over en kon vervolging voorkomen omdat hij niet het DNA-monster leverde dat nodig is om het vaderschap te bewijzen.

Door een wetswijziging konden de autoriteiten hem echter in het buitenland opsporen. De rechtbank vroeg het Turkse consulaat in Rotterdam om contact op te nemen met de Nederlandse politie.

Zeki Sabuncu werd afgelopen april door de Nederlandse autoriteiten aangehouden en bevolen een DNA-test af te leggen. De door hem geleverde monsters werden naar Turkije gestuurd en daaruit bleek dat er een kans van “99,99%” was dat hij de vader van de broers en zussen was. De rechtbank vaardigde een vonnis uit om de broers en zussen na 24 jaar als kinderen van Zeki Sabuncu te registreren, waardoor zij wettelijke erfgenamen van de zakenman kunnen worden.

Varol Turbay, de advocaat van de broers en zussen, vertelde de krant Sabah op woensdag dat het proces en het vonnis een precedent zouden scheppen “voor een ouder die een vaderschapstest vermijdt” en dat er “geen ontkomen aan gerechtigheid voor hen zou zijn, waar zij zich ook bevinden”.

Turbay zei dat zijn cliënten nu compensatie van hun vader nastreven via een andere rechtszaak.

Bron: Sabah